"Kad je Nikson posetio Tita nije doveo ovako jaku delegaciju"

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je nastupila nova era u političkim i ekonomskim odnosima SAD i Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.09.2020.

08:40

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Ona je istakla da Srbija, nakon otvaranja kancelarije američkog DFC u Beogradu, ima pristup "neograničenim sredstvima", ali da od kvaliteta i broja projekata zavisi koliko će ih iskoristiti.

Upitana šta se menja u politickim odnosima, Brnabić je rekla da je nastupila nova era u odnosima SAD i Srbije.

"To zaista najbolje sumira i sporazum u Vašingtonu koji je jako dobro ispregovarao predsednik Vučić i srpska delegacija i već vidimo prve konkretne koristi za građane i privredu", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je to prvi sporazum nakon 140 godina i da nikada ovako velika delegacija SAD nije bila u Srbiji.

"Bio je predsednik Nikson u poseti Jugoslaviji i Titu, ali ni tada nije bila tako jaka delegacija. To je šest agencija, sedam sa Stejt departmentom plus direktan izaslanik predsednika SAD i Bele kuće", rekla je Brnabić.

Upitana da li je sada primetan veći uticaj SAD u Srbiji, ona je rekla da odnosi nisu bliži, nego je to "neuporedivo, crno i belo".

Na pitanje da li se razgovaralo o političkim tačkama vašingtonskog sporazuma, Brnabić je rekla da je bilo reči uglavnom o ekonomskim tačkama.

Navela je da je Grenel rekao da mu je predsednik SAD preneo da razmišlja drugačije i da proba da unese u razgovore nekonvencionalni pristup, da se razmišla o ekonomskoj normalizaciji, navodeći da je takav bio i pristup predsednika Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: