Džonson izvodi vojsku na ulicu: "Nalazimo se na opasnoj prekretnici"

Boris Džonson predstavio je pooštrene mere za sprečavanje širenja epidemije. One bi mogle da ostanu na snazi šest meseci.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2020.

17:18

Džonson izvodi vojsku na ulicu:
EPA/UK PARLIAMENT HANDOUT

"Nalazimo se na opasnoj prekretnici u borbi protiv koronavirusa i ove mere bi mogle da ostanu na snazi šest meseci, što podrazumeva da će važiti za Božić i Novu godinu", poručio je britanski premijer.

Džonson je poručio građanima da, ukoliko su u mogućnosti, rade od kuća, a barovima i restoranima da zatvaraju ranije, u 22 sata kako bi se sprečilo brzo širenje drugog talasa koronavirusa i da goste služe samo za stolovma.

Koliko je situacija ozbiljna svedoči i podatak da je vojska dobila ovlašćenja da pomaže policiji u sprovođenju pooštrenih odredaba.

"Zadržavamo pravo da rasporedimo veću silu sa znato restriktivnijim merama", rekao je Džonson u obraćanju poslanicima Britanskog parlamenta

Ove mere se donose samo dan nakon što su su zdravstveni stručnjaci upozorili da će se Britanija suočiti sa eksponencijalnom rastućom stopom smrtnosti u roku od nekoliko nedelja, ako se ne preduzmu hitne mere. Ukoliko to bude slučaj, oni će do novembra imati 50.000 novoobolelih i 200 preminulih dnevno.

Podsetimo, Britanija beleži više od 6.000 novoobolelih dnevno, a broj prijema u bolnice se udvostručuje na svakih osam dana.

Do sada je u toj državi preminulo najviše osoba u Evropi - 41.788 osoba, dok je 398.625 obolelo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: