Italija: Konteova vlada ojačala posle izbora i referenduma

U Italiji su održani regionalni izbori u šest pokrajina i jednoj autonomnoj regiji, kao i referendum o smanjenju broja parlamentaraca.

Izvor: Tanjug

Utorak, 22.09.2020.

10:52

Italija: Konteova vlada ojačala posle izbora i referenduma
EPA-EFE/ Filippo Attili

Nakon ovih izbornih dešavanja, centralna vlada premijera Italije Ðuzepea Kontea izašla je ojačana.

Dve stranke koje čine većinu, Demokratska i Pokret Pet Zvezdica, zadovoljne su pobedom u tri od šest regija i najavljuju da će ova vlada trajati do kraja svog mandata, što je u italijanskim političkim prilikama relativno retka pojava.

Stranke levog centra pobedile su, odnosno ostaju na vlasti, u Toskani, Kampanji i Pulji, a partije desnog centra nakon 25 godina domaninacije stranaka levog centra osvojile su vlast u pokrajini Marke i potvrdile vođstvo u pokrajinama Lacijo i Veneto.

Pobedu "za" na referendumu slavi ministar inostranih poslova Luiđi Di Majo, član Pokreta pet Zvezdica, koji je najviše gurao da prođe glasanje o smanjenju broja parlamentaraca.

Dva doma italijanskog parlamenta, Kamera i Senat, po ishodu referenduma smanjiće broj svojih članova sa sadašnjih 945 na 600. Međutim, pozitivni rezultati ovakve mere mogu biti efikasni tek nakon što se promeni izborni zakon.

Di Majo u prvim izjavama nakon referenduma najavljuje dalje reforme, između ostalog smanjenje plata parlamentaraca, ali i promene unutar samoga Pokreta.

I partner u koalicionoj vladi, lider Demokratske stranke Nikola Zingareti, ojačao je svoju poziciju nakon dobrih rezultata njegove stranke na regionalnim izborima i najavljuje da će još više pritiskati vladu da u predstojećem procesu obnove zemlje, nakon pandemije Covida19, pored 209 milijardi evra pomoći od Evropske Unije, trazi i pozjamicu kroz takozvani MES, kredit sa veoma malom kamatnom stopom.

Među partijama desnog centra lider "Lige" Mateo Salvini ima puno razloga da se "sabere" i vidi kako dalje.

Naime, od super potentnog ministra unutrašnjih poslova, što je Salvini bio pre dve godine, kada je čak tražio "super ovlašćenja", sada je lider opozicione stranke koja ili gubi ili jedva prolazi ispit birača.

Nakon objavljivanja zvaničnih izbornih rezultata, Mateo Salvini je prvi put u poslednjih nekoliko meseci izjavio da neće traziti prevremene izbore jer su rezultati jasni, a njegov trijumfalizam sa kojim je pred izbore trazio raspuštanje vlade, čak je u parlamentu predao zahtev za smenu ministarke obrazovanja, Lučije Azolina, nakon izbora ima sasvim drugačiju tezinu.

Ne samo što nije, kako je najavljivao, "preuzeo" Toskanu, gde decenijama vladaju stranke levog centra, Salvini se još mora suočiti i sa unutarpartijskim rivalom, predsednikom regije Veneto Lukom Zaja koji je ponovo osvojio mandat.

NJegova popularnost je porasla u toku zadnjih meseci, a sve je više sledbenika "Lige" koji vide Zaju, a ne više Salvinija, kao lidera stranke.

Vođa stranke desnog centra "Frateli d''Italija", Ðorđa Meloni je utvrdila svoju poziciju nakon što su njeni kandidati osvojili crvenu regiju Marke, posle 25 godina vladanja stranaka levog centra.

Stranka nekadašnjeg premijera i lidera "Italija Viva", Matea Rencija je na izborima zabelezila mizeran rezultat, ne viši od 5 odsto ukupnih glasova.

Taj rezultat dovodi u pitanje ambicije, a ponekada i ucene Matea Rencija, koji je kao treći partner u koalicionoj vladi, između Demokratske stranke i Pokreta Pet Zvezdica, često profitirao od svoje uloge “jezička” na vagi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: