"A sada počinje novi ciklus horora"

Izrael je trenutno među zemljama s najvećim brojem zaraženih koronavirusom. Vlada je zato uvela novi karantin, ali je ta odluka naišla na otpor stanovništva.

Izvor: DW

Utorak, 22.09.2020.

10:36

Tanjug/AP Photo/Oded Balilty

Nekim Izraelcima to deluje kao da proživljavaju fenomen već viđenog. Zemlja je bila u totalnom karantinu i za vreme Pesaha, jevrejskog praznika u aprilu, kada je izostala svaka vrsta slavlja. Izraelska vlada sada je po drugi put donela odluku o zabrani kretanja – samo nekoliko sati pred početak Jevrejske nove godine, piše Dojče vele.

Odluka o ponovnom uvođenju zabrane kretanja podelila je naciju. Prema novim pravilima, Izraelci smeju da se udalje od svojih kuća maksimalno jedan kilometar. U četvrtak je objavljena duga lista s ograničenjima i izuzecima.

"Situacija je apsurdna. Nema poverenja u odluku o novom zaključavanju", kaže Anat Dreamer. Na jednoj pijaci u Jerusalimu obavlja poslednju kupovinu. "Mnogi su besni i istovremeno zbunjeni. To nije bilo dobro pripremljeno. Ni prošli put nije bilo jasne strategije za izlazak iz karantina. A sada počinje novi ciklus horora."

Privreda se još nije oporavila

Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner
Anat Dreamer je glumica i od početka pandemije nema posla. "Ne znam kada ćemo opet normalno moći da radimo i hoće li se neko pobrinuti za nas. Imam utisak da se mnoge stvari rade samo zbog političkog i verskog pritiska", kazala je ona.

Izraelska privreda se još nije oporavila od prvog karantina, tj. vanrednog stanja, koje je bilo u martu i aprilu. Premijer Benjamin Netanjahu tada je sa svih strana bio hvaljen zbog načina na koji je rešavao krizu i radio na suzbijanju pandemije.

Ali od tada su sve glasnije kritike upućene vladi: već mesecima građani svake sedmice protestuju ispred premijerove rezidencije u Jerusalimu. Razlog je njegova korupcijska afera, ali i to na koji način vlada rešava korona-krizu.

Za to vreme zaposleni u bolnicama su na izmaku snaga. Izrael je sada među zemljama s najvećim brojem zaraženih. Ali dok je broj novih slučajeva proteklih sedmica nastavljao da raste, političari, medicinari i ultraortodoksni donosioci odluka su samo odlučili da se regionalno ograniče noćni izlasci u gradovima i gradskim četvrtima.

Vladin nejasan kurs i popustljivost prema raznim interesnim grupama razbesneli su mnoge građane. Predsednik Ruven Rivlin je priznao da je izraelsko vođstvo razočaralo građane. "Razumem osećaj zbunjenosti, nesigurnosti i straha kod mnogih građana. Razumem i pre svega se želim izviniti zbog toga", kazao je Rivlin

Do sada je u Izraelu registrovano 187.000 zaraženih, prethodnih dana bude i po 5.000 novozaraženih dnevno. Umrlo je 1.256 osoba. U poređenju s brojevima u drugim zemljama, to možda deluje malo, ali Izrael ima svega devet miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: