"Nikad nije bilo važnije da se sve zemlje ujedine"

Članice Ujedinjenih nacija, često podeljene, ujedinile su se usvajanjem deklaracije povodom 75. godišnjice svetske organizacije.

Izvor: Beta/AP
Podeli
 SALVATORE DI NOLFI
SALVATORE DI NOLFI

U deklaraciji je istaknuto da nikad nije bilo važnije da se sve zemlje ujedine u borbi protiv globalnih izazova pandemije korona virusa, klimatskih promena i nasilnog ekstremizma.

U deklaraciji, koju su na virtuelnom sastanku kasno sinoć usvojile 193 države članice, ocenjeno je da su Ujedinjene nacije jedina svetska organizacija koja ima moć da okupi zemlje i da "nadu mnogim ljudima u bolji svet i ... pruža im budućnost kakvu žele".

Deklaracija podseća na uspehe i neuspehe Ujedinjenih nacija tokom više od sedam decenija i obećava da će izgraditi svet posle pandemije koji će biti ravnopravniji i zajedno raditi kako bi zaštitio planetu.

Čak i u vreme velikih tenzija, navodi se u deklaraciji, UN su promovisale dekolonizaciju, slobodu, razvoj, ljudska prava i jednakost, "i radile na iskorenjivanju bolesti."

"Pomogle su u ublažavanju desetina sukoba, spasile stotine hiljada života humanitarnim akcijama i obezbedile obrazovanje milionima dece", navodi se u deklaraciji.

Kada je reč o neuspesima, u deklaraciji se kaže da je svet "ranjen sve većom nejednakošću, siromaštvom, gladju, oružanim sukobima, terorizmom, nesigurnošću, klimatskim promjnama i pandemijama".

"Naši izazovi su medjusobno povezani i na njih se može odgovoriti samo kroz oživljeni multilateralizam", navodi se.

U deklaraciji se naglašava da se 75. godišnjica svetske organizacije dešava u vreme velike pandemije koja, ne samo da uzrokuje smrt i ozbiljne bolesti, već i "svetsku ekonomsku krizu, povećano siromaštvo, anksioznost i strah".

"Pandemija kovid-19 podsetila nas je na to da smo usko povezani i da smo jaki samo onoliko koliko je jaka naša najslabija karika", kaže se.

Samo zajedničkim radom može da se pobedi pandemija i stekne otpornost na buduće pandemije i druge svetske izazove, navedeno je u deklaraciji.

"Multilateralizam nije opcija već potreba, da se izgradi ravnopravniji, otporniji i održiviji svet".

Rodjene iz pepela Drugog svetskog rata, Ujedinjene nacije su osnovane da spasu buduće generacije od pošasti rata, stoji u Povelji UN.

strana 1 od 604 idi na stranu