Nakon vesti da su najverovatnije pobedili - stiže još jedna: Decu terati nećemo

Švedska vlada neće preporučivati vakcinu protiv koronavirusa mlađima od 18 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/RostyslavOleksin
Foto: depositphotos/RostyslavOleksin

Deca virus prenose na ograničeni način tako da im vakcina nije potrebna, smatraju švedski eksperti.

S druge strane, zdravstvene vlasti Švedske preporučuju vakcinu odraslim osobama, posebno onima koje su osetljiva grupa i starijima, prenosi Si-En-En.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel objasnio je da Švedska funkcioniše po principu dobrovoljne vakcine, a tako je bilo i za vreme prošlih pandemija kada je vakcinisan veliki broj ljudi.

"Verovatno samo imali najveći procenat vakcinisanih na svetu. Na početku neće biti najrelevantnije vakcinisati decu, nego one koji su rizična grupa - starije i one koji sa njima rade", rekao je Tegnel.

Inače, švedska strategija imuniteta krda u borbi protiv koronavirusa, koju je većina svetskih stručnjaka kritikovala, odnedavno beleži sve bolje rezultate.U isto vreme, druge evropske zemlje spremaju se za drugi talas infekcije.

Iako je imunitet stanovništva i dalje ispod klasičnog nivoa od 60 odsto, to će možda biti dovoljno za efikasno zaustavljanje epidemije kovida 19 u Švedskoj, sugeriše jedan od najistaknutijih danskih epidemiologa.

"Postoje indicije da su Šveđani stekli nivo imuniteta na bolest, što je zajedno sa ostalim merama dovoljno da bolest ne ostaje", rekao je za list Politiken profesor biokompleksnosti na Institutu Nils Bor u Kopenhagenu Kim Snepen.

strana 1 od 604 idi na stranu