Janaf drma Hrvatsku; Ko je kome poručio - Jurili su King Konga, a upucali kokoš

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izneo je niz optužbi vezano za aferu Janaf, piše Dnevnik.hr.

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 22.09.2020.

13:59

Janaf drma Hrvatsku; Ko je kome poručio - Jurili su King Konga, a upucali kokoš
Foto: EPA-EFE/ DANIEL NOVOTNY

Prema njegovim tvrdnjama, u istragu je bio upućen ministar unutrašnjih poslova i o svemu je trebalo obavestiti premijera i upozoriti ga.

"Ovde se skriva nešto puno opakije i ozbiljnije. Sudija govori o svojim presudama, neka se bavi hrvatskim jezikom u sudnici. Rekao je da je bio jedan od lošijih studenata, to se vidi. Sudije koji nisu ni od koga izabrani komentarišu druge. Oni rade štagod im padne na pamet. Tim ljudima treba zabraniti da bila šta komentarišu'', poručio je Milanović komentarišući aferu Janaf i istup sudije Ivana Turudića.

Milanović je dodao da su sada izvan sebe oni koji su mislili da će ga ućutkati.

''O tome su obavešteni DORH, USKOK, ministar unutrašnjih poslova i premijer. Bio sam premijer, znam sve'', naglasio je on.

Kako kaže, SOA ga nije obavestila, jer nisu ni znali.

''Mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Draganom Kovačevićem, koji se zna s pola Zagreba, a ne pitati šta se događalo 11. novembra kada sam bio u jeku kampanje... Ne znam ja ništa, ali sam naslutio'', poručio je Milanović novinarima i dodao "osim ako cilj istrage nije premijer, a nije...''.

Ocenio je da DORH na kriminalan način informacije daje medijima i da je to nedopustivo. ''Kad sam saznao koliko dugo proces traje, to su činjenice, kada su pratili poduzetnika kad je išao predati mito... U tom trenutku zna se šta se radi, prekida se istraga... Osim ako cilj istrage nije premijer, a nije'', ponovio je.

''Pitate me koja je moja priroda odnosa s čovekom kojeg znam 20 godina. Poslovna nije, žene nije... dosadno. Kad sam ga porazio, otišao je Bandiću, a onda u HNS, ne bi bio moj izbor za taj posao'', objasnio je hrvatski predsednik.

Istakao je da je za njega cela ta priča uznemiravajuća.

''Pitajte članove Vlade koliko su bili u tom prostoru u kojem sam ja bio dva-tri puta. Ne znam ništa o kaznenom delu, ali o socijalnom miljeu znam. Nisam ove godine bio tamo, ali znam ko se ponašao tamo kao deo inventara. S Damirom (Krstičevićem, op.a .) nisam bio tamo, nisam bio s njim na ručku ove godine nijednom. Ne vidim problem u Jakovu Kitaroviću, on je mogao biti tamo. Zašto nisu prekinuli istragu i uhvatili sumnjive?", upitao je Milanović.

Da li je ministar upozorio premijera?

EPA-EFE/Christian Bruna
Pita se da li je ministar unutrašnjih poslova upozorio premijera i obavestio ga o tome šta se dogodilo.

''Da li ga je upozorio da čoveka ne bi trebalo u februaru imenovati na još jedan četverogodišnji mandat? Samo upozoravam na nelogičnosti, mufljuze i konjokradice. Imaš, prati, hapsi – u protivnom propadaju dokazi'', istaknuo je.

Kaže da sad treba dokazati da je tih dva miliona promenilo vlasnika.

''Tužilac se svesno odrekao dokaza zato što se prepao'', smatra Milanović.

Dodaje da će i dalje upozoravati na to da folirante treba smestiti tamo gde im je mesto.

"To debilizuje našu zemlju. Ministar unutrašnjih poslova trebalo je da upozori premijera da se događaju uznemirujuće stvari'', naglasio je hrvatski šef države.

Dodao je da treba pitati MUP šta se zapravo događalo.

''A Jakov Kitarović bio je tamo na dan Svetog Martina, samo dekor, u biti ih je zeznuo. Ovo je strašan skandal. Na prvom nivou odgovornosti je DORH i USKOK, oni su glavni, oni vode istragu. Zašto se nije postupalo i što su poduzeli. Očigledno ništa. Zašto?'', upitao je Milanović.

Milanović neobavešten - SOA ga nije obavestila

''SOA me nije mogla, niti trebala obavestiti. SOA se ne bavi kaznenim postupcima, njihovi dokazi nisu dokazi na sudu. Direktor SOA-e nema pristup tim informacijama. Sve su znali ministar unutrašnjih poslova i premijer. Jesu li mere služile da se to iskoristi do zadnjeg minuta? Kao kad je dete gladno čokolade, pa se guši u čokoladi. Ja sam se pitao što je sad ovo, imaš čoveka koji nosi mito i ti ništa", istakao je Milanović.

Poručio je da želi državu u kojoj ministar unutrašnjih poslova to zna, jer ako ne zna - "premijer ne zna ništa''.

''Loviš King Konga, a upucaš kokoš''

Foto: Gettyimages
Očekuje kao građanin da novinari postave ta pitanja.

''To je kao kad ideš loviti King Konga, a na kraju upucaš kokoš. Evo kokoš'', slikovito je objasnio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: