Dramatično upozorenje za Zagreb: Taj potres se još nije dogodio, ako se dogodi biće trideset puta jači

Tomislav Fiket iz Hrvatske seizmološke službe izjavio da strahuje da Zagreb tek očekuje snažan zemljotres.

Izvor: index.hr

Utorak, 22.09.2020.

08:14

Dramatično upozorenje za Zagreb: Taj potres se još nije dogodio, ako se dogodi biće trideset puta jači

Kako navodi Index.hr, zagrebački razorni potres iz marta ove godine ostavio je velike materijalne štete, ali i promenio život Zagrepčanima. Najviše onima koje očekuje obnova porušenog, ali i mnogima koji su nakon potresa u trajnom strahu od novog velikog podrhtavanja tla u glavnom gradu Hrvatske.

Od tog martovskog zemljotresa tlo zagreba se ne smiruje, a slabiji potres dogodio se rano jutros. Hrvatski seizmolog Tomislav Fiket, međutim, kaže da je situacija takva da se ovo još može nastaviti, jer se relaksacija tla još događa.

"Sam potres je posledica napetosti koja se dogodila i ta energija se u trenutku potresa oslobodila pa se to polako poravnjava i to je ono što i dalje osećamo kao potres", objašnjava on.

Ali, upitan može li Zagrebčane makar umiriti rečima da su mirni od nekog većeg i snažnijeg zemljotresa, njegov odgovor je: "Nažalost, ne. To bih mogao reći da se taj jači potres dogodio."

Prema njegovim rečima, to bi značilo da Zagreb pogodi zemljotres jačine 6,3 do 6,5 po Rihteru, što je zemljotres tridesetak puta jače od onog koji je u Zagrebu napravio dosta materijalne šete 22. marta.

Fiket je objasnio u kakvo stanju je seizmološka služba.

"Državna seizmološka mreža sastoji se od 17 stalnih stanica. Od toga su četiri donacija Grada Zagreba i čine zagrebačku mrežu. To je ono što održava Seizmološka služba, koja radi non-stop. Susedna Italija, na primer, ima hiljade stanica. Slovenija ima preko 50. Jednostavno se radi o tome da smo država koja ima nezahvalan oblik i da bi se moglo kvalitetnije pokriti teritorija, treba nam gusta mreža stanica, za koje nemamo sredstava", kazao je Fiket.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: