Svetski lideri saglasni

Svetski lideri saglasili su se tokom održavanja posebne sednice UN posvećene 75-godišnjici osnivanja te organizacije, da je potrebna jača saradnja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

18:34

Svetski lideri saglasni
EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel ocenio je da izazovi budućnosti nisu isti danas kao što su bili pre 75 godina, kada su osnovane Ujedinjene nacije, i da ti izazovi traže naše potpuno zalaganje i borbu za univerzalne vrednosti.

Mišel je, govoreći na sednici UN povodom 75 godina od osnivanja te organizacije, podsetio da se prethodni generalni sekretar Kofi Anan zalagao za univerzalne vrednosti.

"Pandemija kovida 19 nam je otvorila oči da je integritet svakog ljudskog bića veoma važna", rekao je on i ponovio da je zajednička borba veoma bitna u mnogim stvarima, pre svega razvoju vakcina i dostupnosti uspešnog tretiranja koronavirusa.

"Moramo da uvažavamo to što nemamo svi istu istoriju, kulturu, običaje", rekao je on.

Kako je rekao on je i kao političar i kao građanin zabrinut za budućnost planete i da bi voleo da obezbedi da njegova i druga deca koja imaju slobodu i poštovanje, svet bez diskriminacije, kao i pristiup vodama i šumama i "šire svoja krila".

Predstavnica SAD izjavila je da institucije postoje da služe ljudima, kao i da su SAD ponosne što su 75 godina služile UN.

Kako je rekla ta organizacija je doživela neverovatnu evoluciju.

"Jasno je da UN su osnovane da čuvaju mir i sačuvaju svet od rata", rekla je ona i istakla da su SAD bile najveći donator UN svih 75 godina, ali i da je vreme da se istaknu svi uspesi, ali i slabosti UN.

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je da je pandemija virusa kovid 19 veliki izazov za čovečanstvo, a zbog nove realnosti svet mora da razmislimo kakve UN želi za svet u eri posle kovida-19.

Kako je rekao, svi moramo zajedno da radimo kako bi osigurali bezbednost, što je imperativ.

"UN bi morale da budu balansiranije i da reflektuju interese većine zemalja u svetu. Odnosi moraju da budu zasnovani na pravilima i institucijama, a UN moraju da se zalažu za saradnju. Moramo da napravimo veliku porodicu harmonije i saradnje", rekao je Si.

Govoreći o osnivanju UN pre 75 godina, on je rekao da je tada zabeležen napredak u ljudskom društvu i promene na svetskom pejzažu.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su se brojni graditelji mira obavezali na različitim nivoima da rade u službi UN.

Kako je rekao, postoji posvećenost i potreba da se suočimo sa realnošću.

"Moramo odmah i sada da reagujemo, moramo da sarađujemo", rekao je Makron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: