Najgori scenario za Orbana

Prema najgorem vladinom scenariju, do 200.000 Mađara moglo bi u isto vreme da bude zaraženo koronavirusom, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL
EPA/FRANCOIS LENOIR / POOL

Posle naglog porasta broja slučajeva krajem avgusta, u Mađarskoj je danas registrovano 876 novozaraženih, čime je broj ukupno obolelih od kovida 19 porastao na 18.866.

Od koronavirusa je preminulo 686 osoba, dok broj aktivnih slučajeva iznosi 13.779, preneo je Rojters.

Orban, koji je rekao da bi drugi talas pandemije mogao imati vrhunac u decembru ili januaru, rekao je poslanicima da bi u najgorem slučaju bilo potrebno bolničko lečenje za 16.000 Mađara, dok bi za 800 ljudi trebalo obezbediti respiratore.

"Da bih bio siguran, računam sa duplo većim brojevima", rekao je on.

Orbanova vlada potrošila je 1,15 milijardi dolara na 16.000 respiratora ove godine nakon što je premijer u aprilu rekao da je Mađarskoj potrebno do 8.000 respiratora i bolničkih kreveta za intenzivnu negu tokom vrhunca krize.

Neki lekari i opozicioni političari upozorili su, međutim, da bi manjak medicinskih sestara mogao biti glavno usko grlo u zdravstvenom sistemu.

Ministarstvo za ljudske resurse je prošle sedmice saopštilo da je Mađarska obezbedila 1.839 kreveta za intenzivnu negu, od kojih je 812 pripremljeno za lečenje slučajeva obolelih od kovida 19.

Ministarstvo je saopštilo da će obezbediti još 9.487 dodatnih kreveta, koji će biti na raspolaganju obolelima od koronavirusa i da je Mađarska spremna da se izbori sa drugim talasom pandemije.

strana 1 od 604 idi na stranu