"Nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati Kosovo ili ne"

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili neće Kosovo.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.09.2020.

15:31

FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Kako je rekao za TV N1, Izrael je priznao Kosovo 4. septembra.

Inače, 4. septembra su potpisani sporazumi u Beloj kući u dve varijante, a samo u dokumentu koji je potpisala Priština stoji priznanje kosovske nezavisnosti od Izraela, jer Beograd nije hteo da se saglasi s tim, ali nije mogao ni da spreči suverenu odluku Izraela.

Izraelski ambasador je to danas ponovio, ističući da je na inauguralnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o poboljšanju odnosa dve zemlje, a na pitanje kako je Vučić komentarisao izraelsko priznanje Kosova, Vilan je naveo da to nije nešto čime je Vučić zadovoljan i da ne podržava tako nešto.

"Ali Izrael je suverena država i to je naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo ja ili Vučić da promenimo. Mi treba da radimo na unapređenju odnosa, a ne da se bavimo previše nečim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu", poručio je ambasador Izraela.

"Sada treba da vidimo na koji način da ne dozvolimo da to utiče na odnose Srbije i Izraela", rekao je Vilan za TV N1.

On je 16. septembra, neposredno nakon što je predao akreditive predsedniku Vučiću, rekao za Tanjug da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali je istakao da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu:

"Što se tiče Kosova, imamo izjavu izraelskog premijera o obostranom priznanju Izraela i Kosova. Do sada nismo preduzeli dodatne korake na terenu, ali, to je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu", rekao je Vilan tada za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: