EU o sankcijama Belorusiji; Tihanovska poručila: Pokažite hrabrost

Šefovi diplomatija EU raspravljaju u Briselu o mogućnosti da uvedu sankcije za više desetina beloruskih zvaničnika, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

13:11

EU o sankcijama Belorusiji; Tihanovska poručila: Pokažite hrabrost
Foto: Deposit/lightsource

Opoziciona kandidatkinja na spornim predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska pozvala je šefove diplomatija EU da pokažu više hrabrosti.

EU je sastavila listu od oko 40 ljudi kojima bi mogla sa zamrzne imovinu i uvede zabranu putovanja zbog neregularnosti na izborima 9. avgusta na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat, kao i zbog oštrog odgovora vlasti na proteste koji su usledili, a glavno pitanje je da li da sankcije budu uvedene i Lukašenku, prenosi AP.

Da bi odluka o sankcijama bila doneta, potreban je konsenzus svih 27 članica EU.

Ministri spoljnih poslova EU su pred sastanak u Briselu razgovarali sa Tihanovskom, koja je u egzilu u Litvaniji nakon što je pobegla iz Belorusije.

Ona je izjavila da je od ministara zatražila da pozovu na nove izbore i da ih je pozvala da ne upute fianasijsku pomoć režimu jer će ona "samo biti upotrebljena za nasilje, za ubijanje beloruskog naroda".

"Mnogo smo postigli u ovoj situaciji sami, samo snagom beloruskog naroda, ali sada shvatam da nam je potrebna pomoć spolje", rekla je Tihanovska.

Dodala je da su "sankcije veoma važne u našoj borbi, kako bi se na vladu izvršio pritisak".

"Razumem da neke zemlje oklevaju kada je reč o uvođenju sankcija, ali sam ih zamolila da budu hrabriji", rekla je ona.

AP navodi da je Kipar taj koji navodno blokira sankcije Belorusiji dok slične mere ne budu preduzete prema Turskoj zbog eksploatacije energenata u istočnom Mediteranu.

Ministar spoljnih poslova te zemlje Nikos Hristodolides rekao je, međutim, da nema rokova za diplomatiju.

"Ipak, naša reakcija na bilo koju vrstu kršenja naših osnovnih vrednosti i principa ne sme da bude pojedinačna već dosledna", istakao je Hristodolides.

Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke, koja predsedava EU, rekao je da je "nasilje koje Lukašenko sprovodi protiv demonstranata potpuno neprihvatljivo".

"Moramo da se zapitamo da li Lukašenko, koji snosi najveću odgovornost, mora takođe da se nađe pod sankcijama EU", naveo je Mas.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj ocenjuje da situacija u Belorusiji nastavlja da se pogoršava zbog reperesije vlasti nad mirnim demonstrantima.

On je pred sastanak Saveta EU u Briselu najavio da će šefovi diplomatija EU razmotriti kako da podrže narod u Belorusiji i kako da nastave odnose sa beloruskim vlastima, uzimajući u obzir da EU ne prihvata Lukašenka kao legitimnog predsednika.

"Podržaćemo inkluzivni nacionalni dijalog i pravo naroda Belorusije na slobodne i fer izbore", poručio je Borelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: