Vučić: Srbija za kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije VIDEO

Aleksandar Vučić obratio se danas na sastanku Generalne skupštine UN na visokom nivou, povodom obeležavanja 75. godišnjice Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

20:12

Vučić: Srbija za kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije VIDEO
EPA/ANDREJ CUKIC

Kako je rekao, Srbija odbranom svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta brani i međunarodno pravo i temeljne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije.

"Imam veliku čast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija", kaže na početku svog govora Aleksandar Vučić.

"Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i načelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se činjenicom da je Jugoslavija - čiji je Republika Srbija naslednik - bila među prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od članica osnivača ove međunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući ključnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta", navodi on dalje.

Kako kaže, ne iznenađuje činjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno učestvovali u svim međunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajući u vidu njihovu težnju ka miru među narodima.

Dodaje i da ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio čitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednički, ali istovremeno ponovo potvrđuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen značaj ne može dovesti u pitanje.

Povelja Ujedinjenih nacija, prema njegovim rečima, treba da predstavlja ustav savremene međunarodne zajednice i skup osnovnih principa i načela koja regulišu međunarodne odnose i procese u međunarodnoj zajednici.

"Nažalost, na kraju 20. veka, mi smo u Srbiji iskusili unilateralne mere i akcije, koje su podrivale i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama međunarodne saradnje, kao i samo međunarodno pravo. Privreme institucije u Prištini proglasile su nezavisnost jednostranim aktom i prekršile Rezoluciju UN 1244, ozbiljno minirajući na taj način bezbednost Srbije i regiona u celini", rekao je Vučić

On je poručio da je Srbija potpuno opredeljena za pronalaženje kompromisnog rešenja za pitanje KiM, kao i da vodi odgovornu politiku i ulaže napore da sačuva interese svojih građana i regionalni mir i stabilnost.

"Odbranom suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poštujući Rezoluciju 1244 Srbija brani i međunarodno pravo, Povelju UN, ali i konačno autoritet Saveta bezbednosti", izjavio je.
View this post on Instagram

Imam veliku èast da vam se obratim u ime Republike Srbije danas, kada obeležavamo 75 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Ova važna godišnjica je prilika da ponovo potvrdimo kolektivnu posvećenost multilateralizmu i naèelima koja smo svi prihvatili kada smo potpisali Povelju UN pre 75 godina. Ponosimo se èinjenicom da je Jugoslavija - èiji je Republika Srbija naslednik - bila meðu prvih pedeset potpisnica Povelje i jedna od èlanica osnivaèa ove meðunarodne organizacije koja deluje više od sedam decenija, služeći kao univerzalna platforma za dijalog na ravnopravnoj osnovi i igrajući kljuènu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, zaštiti ljudskih prava i stvaranju uslova za ekonomski razvoj širom sveta. Ne iznenaðuje èinjenica da su srpski narod i njegovi diplomatski predstavnici aktivno uèestvovali u svim meðunarodnim naporima koji su doveli do stvaranja Ujedinjenih nacija, imajuæi u vidu njihovu težnju ka miru meðu narodima. Ovu godišnjicu UN obeležavamo u vreme kada se ceo svet bori sa pandemijom Kovid-19, izazovom koji je pogodio èitavu planetu i koji testira našu spremnost da delujemo zajednièki, ali istovremeno ponovo potvrðuje da su Ujedinjene nacije danas potrebne isto onoliko koliko su bile kada su osnovane, te da se njen znaèaj ne može dovesti u pitanje. Povelja Ujedinjenih nacija treba da predstavlja ustav savremene meðunarodne zajednice i skup osnovnih principa i naèela koja regulišu meðunarodne odnose i procese u meðunarodnoj zajednici. Nažalost, na samom kraju 20. veka, mi u Republici Srbiji iskusili smo jednostrane mere i akcije koje su narušile i dovele u pitanje efikasnost multilateralizma i mehanizama meðunarodne saradnje, kao i samog meðunarodnog prava. Privremene institucije u Prištini proglasile su jednostranim aktom nezavisnost takozvanog Kosova i prekršile Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, èime su ozbiljno narušile stabilnost kako Republike Srbije, tako i regiona u celini. Podsetio bih da je Republika Srbija u potpunosti posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Srbija je vodila odgovornu politiku ulažuæi najveæe napore da zaštiti interese svog naroda i regionalnog mira i stabilnosti.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: