"Ako su Bošnjaci i Hrvati u BiH za nezavisno Kosovo, kako će sprečiti nezavisnost RS"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio da predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost Kosova.

Izvor: Beta
Podeli
Tatiana53/depositphotos
Tatiana53/depositphotos

Prema njegovim rečima, time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske.

"Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo Republike Srpske na nezavisnost", rekao je Dačić na televiziji Pink.

Dačić je kazao da je Kosovo bilo pokrajina u Srbiji i da je Badinterova međunarodna komisija "jasno rekla da će se Jugoslavija raspasti po republičkim granicama i nije spominjala pokrajine".

"Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost", upitao je Dačić.

On je rekao da je prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu s Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem, "napravilo grešku" jer proglašenje nezavisnosti Kosova nije povezalo s nezavisnošću Republike Srpske.

"Mi smo tada porazbijali kioske i zapalili ambasade, jedino što smo zapravo rekli (zapadnim zemljama) jeste da mogu da rade šta god hoće. Jedino što bi moglo da zabrine medjunarodnu zajednicu moglo je da bude povezivanje tog pitanja (nezavisnosti Kosova) sa Republikom Srpskom", naveo je Dačić.

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su u četvrtak da ta država prizna nezavisnost Kosova, dok je srpski član Predsedništva Milorad Dodik bio protiv.

Dačić je večeras rekao da je glasanje o nezavisnosti Kosova usledilo pošto je ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj 8. septembra poslala ministarki spoljnih poslova BiH pismo u kojem je pozvala tu zemlju da prizna nezavisnost Kosova.

"Ona (Haradinaj) kaže u pismu da sporazum u Vašingtonu omogućava međusobno priznanje Izraela i Kosova i srdačno moli vladu BiH da razmotri priznanje Kosova", naveo je Dačić.

Dodao je da Priština na taj način zloupotrebljava dogovor iz Vašingtona.

"Oni su verovatno ovakva pisma poslali i mnogim drugim zemljama. Ovaj poziv BiH je svakako zloupotreba dogovora iz Vašingtona. Srbija treba da prestane da lobira protiv nezavisnosti Kosova, a oni će ovako da pozivaju druge zemlje i da predstavljaju da je deo sporazuma da druge zemlje priznaju Kosovo", rekao je Dačić.

Dodao je da "ne veruje" da je pitanje priznanja nezavisnosti Kosova stavljeno na dnevni red Predsedništva BiH na osnovu tog poziva, već je ocenio da je to "deo jedne druge politike".

Dačić je rekao da "Evropa zapostavlja činjenicu" da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića "decenijama unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji" Alije Izetbegovića.

"Ta politika u jednoj rečenici glasi: Ne može se ostvariti islamska država, a oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije, dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije sa drugim oblicima društvenog života", kazao je Dačić.

Za Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH, Dačić je rekao da je "figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana".

strana 1 od 92 idi na stranu