U vazdušnim napadima u Avganistanu poginulo 24 civila

U vazdušnim napadima na severu Avganistana ubijeno je 24 civila, uključujući decu, a ranjeno šestoro, izjavili su danas svedoci za Asošijeted pres.

Izvor: Beta/AP
Podeli

Dvojica svedoka koje je AP kontaktirao rekli su da su većina poginulih u jučerašnjim vazdušnim napadima, u kojima je pogodjeno selo Sajed Ramazan u severnoj provinciji Kunduz, bili civili. Okrug Kanabad u provinciji u kojoj se selo nalazi, pod kontrolom je talibana.

Međutim, avganistansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je u vazdušnim napadima ubijeno 30 talibanskih boraca, ali je dodalo da se vodi istraga zbog tvrdnji da su među ubijenima i civili.

Vazdušni napadi dolaze kada se talibani i pregovarači koje je imenovala vlada prvi put sastaju u Kataru kako bi razgovarali o budućnosti Avganistana.

Meštani su naveli da je u vazdušnom napadu gađana kuća koja pripada talibanskom borcu, u kojoj se nalazi kontrolna stanica na kojoj zaustavljaju i kontrolišu ljude kako bi se utvrdilo da nisu povezani sa vladom.

U eksploziji je zapaljena obližnja kuća u kojoj je ostala zarobljena porodica, rekao je jedan od svedoka.

Drugi svedok je rekao je da talibanski borac koji živi u kući koja je prva pogođena ubijen a da je među 24 poginula civila bilo i petoro dece.

Talibanski portparol osudio je vazdušne napade i rekao da talibani nisu imali vojne operacije u tom području u vreme vazdušnog napada.

Ujedinjene nacije oštro su kritikovale obe strane u sukobu zbog neprestanog ubijanja civila u dugogodišnjem ratu u Avganistanu.

Unutar-avganistanski pregovori predviđeni su mirovnim sporazumom koji je Vašington potpisao sa talibanima 29. februara. Tada je taj dogovor proglašen najboljom šansom za postizanje mira u Avganistanu.

Pregovori su počeli u katarskoj prestonici Dohi 12. septembra. Konflikt u Avganistanu je istovremeno i najduža američka vojna operacija u inostranstvu tokom koje su se u Beloj kući promenila tri predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 604 idi na stranu