Dodik najavio razgovore sa Hrvatskom o odlagalištu radioaktivnog otpada na granici sa BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će uskoro biti zvaničnih razgovora o planu Hrvatske za odlaganje radioaktivnog otpada na granici s BiH

Izvor: Beta

Nedelja, 20.09.2020.

18:14

Dodik najavio razgovore sa Hrvatskom o odlagalištu radioaktivnog otpada na granici sa BiH

Odlagalište otpada planirano je kod Trgovske gore.

On će razgovarati sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašom Košarcem i nadležnim hrvatskim ministrom.

Dodik je rekao je to biti rezultat njegove posete Zagrebu ove nedelje, ali da ne može tvrditi kako će to biti rešeno, već je rekao da smatra da je "napravljen iskorak".

"Ovih dana će u nadležno hrvatsko ministarstvo biti primljen ambasador BiH koji do sada nije primljen o tom pitanju, a potom će biti i sastanak ministra Košarca koji je angažovan o ovom pitanju sa nadležnima u Hrvatskoj", rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

Dodik je optužio opoziciju u RS da, dok je bila u vlasti na nivou BiH, nije radila na problemu Trgovske gore.

Kazao da je njegova poseta Hrvatskoj bila uspešna jer je tamošnjem rukovodstvu "objasnio na koji način funkcioniše BiH".

"Sve izjave koje su dali, govore da su to razumeli. Kad se ta poseta kapitalizuje, znači da smo uspeli da jednom političkom faktoru, važnom za položaj BiH, objasnimo na koji način se ovde dešava skrnavljenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i majorizacija ljudi. To je bilo primarno, a onda smo razgovarali i o potrebi da se sastanu nadležni za Trgovsku goru", rekao je Dodik.

Naveo je da problem nastaje kad situaciju u BiH tumače oni koji je ne razumeju - amabasadori stranih zemalja.

Po njegovim rečima, hrvatski premijer Andrej Plenković je dao garanciju da će, kad bude završen most na reci Savi kod Gradiške, biti rešen i put do Okučana, veza s auto-putem Beograd-Zagreb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: