"Promena vlasti u Crnoj Gori dobar znak"

Poslanik Evropskog parlamenta i član parlamentarnog odbora za Crnu Goru Paulo Ranžel ocenio je da je dobar znak to što je u Crnoj Gori došlo do promene vlasti.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.09.2020.

17:37

Ilustracija: Depositphotos/ natanaelginting

On je poručio da nova vlada treba da bude neutralna u religijskom smislu i da održi međuverski sklad.

Ranžel je za TVCG rekao da je Crna Gora sposobna da bude prva zemlja Zapadnog Balkana koja će se pridružiti Evropskoj uniji, ukoliko, kako je naveo, nova vlada bude spremna na kompromise i ispunjavanje međunarodnih obaveza s NATO-om i Evropskom unijom, prenosi CDM.

"To će biti vodeći primer svim balkanskim zemljama, i ukoliko vlada bude sporobna na kompromise, ispunjavanje međunarodnih obaveza, verujem da će ovi izbori biti inspirativni, jer ovog puta nije bilo državnog udara, a izlaznost je bila velika uprkos korona virusu", ukazao je Ranžel.

On je dodao da se nada da će tri partije, koje čine novu većinu, promovisati dijalog sa opozicijom - bivšom većinom, kao i sa manjinama, Hrvatima, Bosnjacima i Albancima.

Ranžel, koji je potpredsednik Evropske narodne partije, najjače stranke u Evropskom parlamentu, dodao je da je nastavak puta integracije Crne Gore u EU najvažniji zadatak nove većine.

"Veoma je dobar znak što je u Crnoj Gori došlo do promene vlasti, ne zato što imam nešto protiv prethodne većine, već sasvim suprotno. Ja sam potpredsednik Evropske narodne partije i jedina stranka iz Crne Gore koja je naša članica je Bošnjačka partija koja je deo bivše većine. Mislim da je za evropske ambicije Crne Gore veoma važno da se pokaže da je moguće promeniti dominantne snage u vladi, jer je to demokratija – sposobnost da imate jednu većinu i da je zamenite nakon četiri, osam ili deset godina”, rekao je Ranžel.

Na pitanje kako komentariše napad na prostorije Islamske zajednice i poruke mržnje, Ranžel kaže da nova vlada mora da zadrži versku neutralnost i omogući intenzivan i konstuktivan dijalog sa svima.

On je istakao da je Crna Gora prepoznata na Balkanu po toleranciji i mirnim i konstruktivnim odnosima među zajednicama što, kako je naglasio, ne sme da bude uništeno.

Ranžel je rekao da Crna Gora mora da poštuje verska uverenja, političke stavove i etničke zajednice, navodeći da je to "crvena linija" koja mora da se poštuje.

Upitan da prokomentariše angažovanost Srpske pravoslavne crkve tokom kampanje, Ranžel je rekao da crvena linija mora da postoji i u učešću verskih zajednica u politici.

Kako je naveo, mešanje politike i religije je uvek loše, ali to ne znači da ljudi koji pripadaju crkvi, posebno koji nisu sveštenci, nemaju pravo da izraze svoje mišljenje i politicki stav.

"Smatram da verski problem koji je nastao početkom godine sa svim kontroverzama nije teško rešiti, jer obe strane imaju donekle pravo. Jasno je pravo imati autekaflnu crkvu, ali je takođe jasno da morate da poštujete prava imovine crkava koje su već bile tu", naglasio je Ranžel.

On smatra i da crkveno pitanje treba što pre da bude tema aktivnog dijaloga u kome je važno postići srednje rešenje.

"To pitanje ima negativan potencijal. Ne mislim da je situacija trenutno loša, ali treba da budemo pažljivi da poštujemo prava i stvaramo nove prilike. U svakoj državi crkva treba da plaća poreze, da registruje zaposlene sto ne znači da nemaju pravo na spostvene posede koje su imali vekovima", naglasio je Ranžel.

On je dodao da od nove većine očekuje velikodušnost i otvorenost ka opoziciji i partnerima iz verskih i drugih zajednica, kako se ne bi dodatno polarozovalo društvo i stvarili novi problemi, koji bi, upozorio je, mogli da budu velika prepreka za pridruženje Crne Gore Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: