Žustra rasprava u UN: Pokušaj ućutkivanja protivnika, rezolucija ipak doneta

Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija danas je, nakon žustre debate u Ženevi, usvojio rezoluciju koja se tiče stanja u Belorusiji.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.09.2020.

21:56

Žustra rasprava u UN: Pokušaj ućutkivanja protivnika, rezolucija ipak doneta
EPA-EFE/ MARTIAL TREZZINI / POOL

Rezolucijom se traži brza i veća kontrola navodnih kršenja ljudskih prava u Belorusiji.

Rezolucija, koju je podržala Evropska unija, dobila je 23 glasa za, dve zemlje su bile protiv, dok su predstavnici 22 zemlje bili uzdržani, rekla je predsednica saveta Elizabet Tiši-Fišlberger.

U rezoluciji se visoka komesarka UN za ljudska prava MIšel Bašele poziva da razmotri situaciju u Belorusiji i podnese izveštaj do kraja godine.

U dokumentu, koji je predstavila Nemačka, izražava se zabrinutost zbog navodnih mučenja, "proizvoljnog lišavanja života" i seksualno i rodno zasnovanog nasilja, koje se povezuje s predsedničkim izborima u Belorusiji 9. avgusta.

Takođe se govori o navodnom zastrašivanju, uznemiravanju i zadržavanju u pritvoru protivnika vlade predsednika Aleksandra Lukašenka, pre i nakon izbora.

Rusija, koja nema pravo glasa kao posmatrač, uložila je 17 amandmana na rezoluciju, ali su svi odbačeni, prenosi Rojters.

Glasanje je održano nakon dramatične "hitne rasprave" tokom koje su Belorusija i zemlje koje je podržavaju, poput Kine, Rusije i Venecuele, pokušale da ućutkaju govornike poput kandidatkinje opozicije na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlane Tihanovske, tvrdi AP.

Ove četiri zemlje tvrdile su da se krše proceduralna pravila time što se dozvoljava Tihanovskoj i drugima da se obrate.

Tiši-Fišlbergerova, ambasadorka Austrije u Ženevi, dozvolila je govornicima da se obrate i osudila niz navodnih kršenja prava u Belorusiji.

Tihanovska je, obraćajući se preko video snimka, rekla da se mirni učesnici protesta "namerno tuku i siluju" u Belorusiji, dok su neki "pronađeni mrtvi".

Nakon toga, ambasador Belorusije Jurij Ambrazevič rekao je da bi samo nacionalnim izaslanicima trebalo dozvoliti da govore i zatražio da se zaustavi "intervencija Svetlane Tihanovske".

Predsednica Saveta je odbila njegovu žalbu i dozvolila Tihanovskoj da završi svoju izjavu.

Ambrazevič je na to uzvratio okrivivši masovne medije i društvene mreže za prikazivanje "jednostrane slike realnosti, koju predstavljaju gubitnici na izborima".

On je negirao, kako je naveo, neosnovane optužbe o seksualnom nasilju protiv demonstranata.

Ambrazevic je naglasio da ne postoje potvrde tvrdnji da se nestanak ljudi povezuje sa protestima i istakao da nije bilo zadržavanja u pritvoru iz političkih razloga. On je dodao da su pojedinici odvedeni u pritvor u skladu sa pravnim procedurama.

Tokom debate, nekoliko predstavnika zemalja EU podržalo je govornike i osudilo navodna kršenja prava u Belorusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: