SAD: Počinje rano glasanje u četiri države

Glasači su u petak izašli na birališta u Minesoti uoči kampanjskih poseta predsedničkih kandidata.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

20:45

SAD: Počinje rano glasanje u četiri države
Ilustracija: Depositphotos/ maxxyustas

U ovoj saveznoj državi bili su republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donalda Trampa i njegov protivnika iz Demokratske stranke Džo Bajden.

U još tri države počinje rano glasanje u sklopu izbora za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, navodi agencija Rojters.

Četrdesetak osoba je glasalo u prvih 30 minuta po otvaranju jedinog glasačkog centra u Mineapolisu, a u ovoj državi je Tramp izgubio malom razlikom 2016. godine i na ovim izborima on priželjkuje bolji ishod.

Glasači u Virdžiniji, Južnoj Dakoti i Vajomingu su takođe počeli glasanje u petak. Neki od birača u Minesoti naveli su kako jedva čekaju da počne izborni proces, te kako žele da izbegnu potencijalne gužve na izborni dan.

Pandemija koronavirusa je žestoko promijenila izborne tradicije u SAD-u, navodi Rojters. Značajno su smanjene kampanje, putovanja i očekuje se veliki broj birača u ranim satima ili preko pošte pošto mnogi Amerikanci žele smanjiti dolazak u kontakt sa većim brojem ljudi kako ne bi došlo do širenja bolesti kovid 19.

Skupovi bez maski

"Želio sam samo doći i završiti sa svim", kaže Džejson Majls, 33-godišnji slikar koji je bio u redu dosta prije otvaranja birališta kako bi glasao za Bajden. Kaže kako nije mogao čekati više da glasa protiv Trampa.

"Bio sam malo inspirisan da dođem prvi dan. Zapravo, pre 3,5 godine sam pomislio kako ću ovde doći prvog mogućeg dana.“

Svi glasači u Mineapolisu su stajali u redu sa maskama preko lica zbog epidemije.

Merdži Rukabina (72) govori kako i ona jedva čeka glasati za Bajdena, ali i kako je zabrinuta zbog zdravlja na izborni dan.

Tramp je bio na udaru kritika zbog skupova pred izbore, gde mnogi nisu nosili maske. Republikanski predsednik zaostaje za Bajdenom prema državnim anketama, dodaje Rojters koji navodi kako Bajden ima značajnu prednost u Minesoti (10,2 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: