Oluja koja je pogodila Grčku tipična za Mediteran - očekuju se novi udari FOTO

Snažno nevreme koje je danas pogodilo Grčku ima karakteristike uragana, ali ne toliku razornu snagu i tipična je za Mediteran, kažu u RHMZ-u.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/  SYNETOS KOSTAS
EPA-EFE/ SYNETOS KOSTAS

Pročitajte još:

Haos u Grčkoj: Redak ciklon stigao, jahta leti kao papir FOTO/VIDEO

Glavna odlika te oluje je da ima karakteristike uragana u smislu kretanja, velike mase, uslovljavanja jakih vetrova, praćenih velikom količinom padavina, koje mogu biti i do 200 milimetara po metru kvadratnom, što je izuzetno velika količina, kaže za Tanjug Goran Mihajlović iz RHMZ-a.

Ta kombinacija vetra i obilnih padavina, pojasnio je, uslovljava probleme u transportu, telekomunikacijama, snadbevanju električnom energijom, vodosnadbevanju...

Naveo je da ovakvi procesi slabe s prelaskom na kopno, jer više nemaju izvor vlage, koji im daje snagu. Ovo nevreme je tipično za mediteranske zemlje.

Mihajlović objašnjava da su za formiranje snažnih uragana preduslov velika vlažnost vazduha i visoka temperatura mora, ali da Sredozemno more u odnosu na okeane nije tako veliki izvor vlage, zbog čega je oluja koja je pogodila Grčku, ipak, slabija od snažnih uragana.

Oluja pod nazivom Janos, koja je danas pogodila zapad Grčke, obarala je drveće i donela kiše koje su poplavile ulice gradova u tom delu zemlje, a na jonskim ostrvima Kefalonija, Zakintos i Itaka dovela je do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Na Kefaloniji nema povređenih, ali je nevreme izazvalo materijalnu štetu na kućama, transportnoj infrastrukturi i objektima za snabdevanje vodom, a slične su posledice na Zakintosu i Itaki.

Janos, koji je oko podneva stigao do Peloponeskog poluostrva, slabiji je nego što je isprva procenjeno, a za nekoliko časova bi trebalo da dodatno oslabi i potom krene ka jugu.

Kako tvrde nadležni, on bi mogao da pogodi i centralnu Grčku, gde se očekuju obilne kiše, i da tokom sutrašnjeg dana dospe do šireg područja Atine.

EPa-EFE/ SYNETOS KOSTAS
EPa-EFE/ SYNETOS KOSTAS

EPA-EFE/ SYNETOS KOSTAS
EPA-EFE/ SYNETOS KOSTAS

strana 1 od 604 idi na stranu