FBI: Rusi će se umešati u izbore, imaju svog kandidata za predsednika SAD

Direktor američkog FBI Kristofer Rej kaže da Rusija ne odustaje od namere da utiče na ishod predsedničkih izbora u SAD u novembru, prenosi danas Glas Amerike.

Izvor: Beta

Petak, 18.09.2020.

11:52

FBI: Rusi će se umešati u izbore, imaju svog kandidata za predsednika SAD
Foto: Epa/MICHAEL REYNOLDS

Prema nalazima američkih obaveštajnih službi, kako je rekao, glavni cilj Moskve je da naškodi kampanji demokratskog kandidata Džoa Bajdena i onome što se percipira kao anti ruski establišment.

Rej je govorio pred članovima Odbora za nacionalnu bezbednost u Predstavničkom domu Kongresa i opisao da su operacije Kremlja veoma aktivne na društvenim mrežama, državnim televizijama u Rusiji i drugim platformama.

Iskaz direktora FBI je u skladu sa procenama koje su se pojavile početkom avgusta, a koje je objavio najviši kontraobaveštajac u Americi Vilijam Evanina.

On je upozorio da Rusi žele da pomognu kampanji Donalda Trampa, što direktor FBI nije eksplicitno rekao, a umesto toga se fokusirao na dezinformacije koje pogađaju američke glasače.

"Najviše me brine taj konstantni pokušaj plasiranja dezinformacija i česti mali sajbernapadi. Brine me da će to s vremenom dovesti do pada poverenja među američkim biračima", rekao je Rej.

Odgovarajući na pitanja u Kongresu, Rej je rekao da nema razloga za brigu u vezi sa povećanim brojem glasova koji će stići poštom zbog pandemije.

"Do sada nismo videli da postoji koordinisani pokušaj prevare glasača na izborima", rekao je direktor FBI.

Predsednik Tramp je u seriji tvitova upozorio da će glasanje poštom završiti kao "krađa izbora" i da će voditi ka "masovnom haosu i konfuziji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: