Obrt obrta: Od flašice do trovačice FOTO

Nakon obrta u slučaju Navalji, kada je objavljeno da je on najverovatnije otrovan flašicom vode u hotelu, pojavila se i još jedna teorija, ona o ljubavnici.

Izvor: Blic, Sputnjik

Petak, 18.09.2020.

08:45

Obrt obrta: Od flašice do trovačice FOTO
Tanjug/Navalny instagram via AP

S druge strane, ruska štampa prenosi da bi osobe bliske ruskom opozicionomlideru Alekseju Navaljnom mogle ići u zatvor ako su iz Rusije odneli flašu sa tragovima otrova, znajući za njen sadržaj, a koju su po zakonu morali da predaju ruskim istražnim organima.

To je rekao šef advokatske kancelarije "Gribakov, Poljak i partneri" Aleksandar Gribakov, prenosi Sputnjik.

Advokat tvrdi da osobama bliskim Navaljnom za nezakonito prenošenje otrovnih supstanci preko granice može pretiti i do sedam godina zatvora prema članu 226.1 Krivičnog zakona Rusije. Pritom je istakao da ne razume zašto je najvažniji dokaz iznet iz Rusije.

"Ako je ta flaša zaista sadržala otrovnu supstancu, ako je zaista izvezena van Rusije, to je čudna situacija, da se najvažniji dokaz iznese van granica naše zemlje", ističe advokat.

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je „Novičok“ kojim je ruski opozicionar „otrovan“ pronađen na flašama u sobi „Ksander hotela“ u Tomsku.

Takođe je navedeno da nakon što su zaposleni u Fondu za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, saznali za njegovu hospitalizaciju, oni su pozvali advokata, otišli u hotelsku sobu u kojoj je Navaljni prethodno odseo, i počeli da pakuju, opisuju i označavaju sve što su tamo pronašli.

Ranije je list „Projekt“ pisao da je flašu sa tragovima otrova mogla izneti iz Rusije osoba iz pratnje Navaljnog Marija Pevčih. Prokremljski mediji već nedeljama spekulišu o tome da je ova žena, po nalogu nekoga sa Zapada, izvršila napad na ruskog opozicionara sa kojim je navodno bila u ljubavnoj aferi, prenosi "Blic". Marija je jedina osoba iz pratnje Navaljnog koja nije dala policijsku izjavu. Ostalih pet osoba koje su pratile Navaljnog na turneji po Sibiru su saslušane. To su Vladlen Los, Georgije Alburnov i Ilja Pahomov, zaposleni u neprofitnoj organizaciji Navaljnog, kao i njegova portparolka Кira Jarmiš i snimatelj Pavel Zelenski. Njih, za sada, niko ne sumnjiči.

Sa Marijom, koja ima stalni boravak u Velikoj Britaniji, istražitelji nisu uspeli da razgovaraju, jer ih je ona 20. avgusta izbegla, a već 22. avgusta je otputovala u Nemačku, istog dana kada je i Navaljni prebačen u berlinsku bolnicu.

Na snimcima hotelskih kamera u Tomsku njeno lice se ne vidi dobro, jer je nosila naočare i medicinsku masku, ali je jasno da je ona bila uz Navaljnog tokom celog boravka u tom gradu. Spekuliše se i da su odseli u istoj sobi, piše dalje "Blic".

Pre trovanja Navaljnog, Marija je bila sa njim u Tomsku, gde je njegov tim snimao nove video istrage. Кada je Navaljni napustio Tomsk, nekoliko članova grupe (istih onih koji su pretražili hotelsku sobu) ostalo je u gradu, uključujući i Mariju. Kada se pročulo da je opozicionar otrovan, svi su otišli ​​u Omsk gde je prunudno spušten avion u kome se on nalazio.

List "Meduza" je saznao da je Mariji dozvoljeno da napusti Rusiju bez ikakvih poteškoća. Ruska policija navodno nije ni pokušala da je kontaktira tokom poslednje dve nedelje, iako joj je ruski telefon uvek uključen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: