Balkan se priprema za izrazito retku meteorološku pojavu: Kao oluja, samo mnogo jače

Grčka počela pripremu za retku vrstu oluje, mediteranskog uragana poznatog kao "medigan".

Izvor: Jutarnji list

Petak, 18.09.2020.

07:59

Balkan se priprema za izrazito retku meteorološku pojavu: Kao oluja, samo mnogo jače
Tanjug/AP Photo/Noah Berger, File

Kako prenosi hrvatski Jutarnji list, očekuje se da da ta oluja prvo pogodi zapadna jonska ostrva a potom i polustrvo Peloponez, a u opasnosti je i Atina.

Grčke vlasti upozorile su da će oluja "Janos" biti popraćena snažnim vetrovima i kišom koja bi u naredna dva dana mogla dovesti do poplava i nestanka struje.

Zajenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias u četvrtak je sajetovao stanovnike područja u prošlosti pogođenih poplavama ili koji žive blizu reka da pronađu alternativni smeštaj, a ostale da ograniče svoja putovanja.

"Uticaj 'Janosa', moramo biti jasni, biće sličan drugim olujama, ali snažniji po intenzitetu, rasponu i trajanju", rekao je on.

Ovakvi cikloni su se prvi put u Grčkoj pojavili 1995. godine, ali proteklih godina su postale učestalije, rekao je još Hardalias.

Slična oluja posednji je put Grčku pogodila 2018. godine, a godinupre toga u poplavama je poginulo 25 ljudi, dok su stotine ostale bez domova.

Takve oluje poznate su pod nazivom medigani, što je kombinacija reči "Mediteran" i "uragan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: