"Jasno je, pregovori neće postati lakši i obe strane moraju da budu spremne na..."

Pregovori Beograda i Prištine neće postati lakši i obe strane moraju da budu spremne na bolne kompromise, izjavila nemačka zvaničnica Suzan Šuc.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

11:26

lajo_2/depositphotos

Direktorka za Jugoistočnu Evropu, Tursku, države EFTA-e, OEBS-a i Saveta Evrope u nemačkom Saveznom ministarstvu spoljnih poslova je to rekla u zajedničnom intervjuu portalu Kossev i prištinskoj Kohi. Dodala je da je adresiranje i rešavanje svih otvorenih pitanja najvažnije za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Jasno je da se do brzog rešenje ne može doći. Verujem da je suština sporazuma važnija od vremenskog okvira. Ohrabrena sam napretkom koji su specijalni predstavnik Lajčak i dve strane postigli poslednjih meseci. Sada će zavisiti od strana da rade na sadržaju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma", rekla je ona.

Kako je dodala, Nemačka očekuje da će dijalog Beograda i Prištine dovesti do sveobuhvatnog sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja i doproneti stabilnosti regiona i evropskoj perspektivi.

"Pravno obavezujući sporazum znači da on stvara pravne obaveze za obe strane, umesto da bude ograničen na političke izjave o namerama. Za mene to znači da obe strane budu odgovorne za ono za šta su se dogovorile. Moraće da se stvori novi nivo poverenja. Što se tiče uzajamnog priznavanja, nije zamislivo to da se dve države članice EU uzajamno ne priznaju", rekla je Šuc.

Prema njenim rečima u procesu dijaloga postoji bliska koordinacija i saradnja između EU i SAD, ali ističe da za Nemačku i EU sve oko čega se stranke dogovore mora biti u potpunosti u skladu sa obavezama koje su dve strane preuzele radi usklađivanja zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: