"Kad odlučimo da Kosovo ne može biti priznato, svaka dalja izjava će kršiti odluke države"

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je dobro što je pitanje priznavanja samoproglašenog Kosova došlo na dnevni red Prededništva BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.09.2020.

10:17

Foto: Deposit/Ale_Mi

Prema njegovim rečima, dobro je da bi se rešilo jednom zauvek.

On je naveo da je u Sarajevu priča oko Kosova kao trakalica, gde se Željko Komšić, Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović ponašaju kao da je Kosovo priznato i da tako treba da se ponašaju institucije BiH.

"Dobro je što je to došlo na dnevni red, stalno se kalkulisalo i Komšić je u javnim nastupima govorio kako on priznaje Kosovo. Kada donesemo odluku da Kosovo ne može biti priznato, onda svaka dalja izjava o priznanju će značiti da krši odluke vlastite države", rekao je Dodik za TV Pink putem skajpa.

Navodi da je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Predsedništva BiH nije usvojen predlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova, jer je on bio protiv toga i podseća da je preglasan na toj sednici.

To nije konačna odluka, podseća, već će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština RS za šta, kaže, imaju dvotrećinsku većinu bez opozicije.

Dodik kaže da se na jučerašnjoj sednici videlo koliko "apsurda" ima medju hrvatskim i bošnjačkim članovima predsedništva, jer kada je pokrenuo inicijativu da se iz Telaliva ambasada BiH prebaci u Jerusalim, oni su na to rekli da se krše medjunarodna pravila, a kada je došlo na red Kosovo, rekli su da ga priznaju, iako se time krši Rezolucija 1244.

Navodi i da je pokrenuta procedura da se BiH priključi inicijativi "mini Šengen", koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U početku se to, kako je naveo, u BiH tumačilo kao skriveni projekat Srbije koji će ih poklopiti i da su sve pogrešno iz toga videli.

Kada je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao da je "mini Šengen" dobra inicijativa onda se, kaže Dodik, i u BiH promenila slika o tome.

"BiH će se tome priključiti, a verujem i Crna Gora", rekao je Dodik i naglasio da je Srbija motor razvoja celog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: