"Potez kojim su pogoršani odnosi Hrvatske i BiH"

Predsedništvo bošnjačke Stranke demokratske akcije osudilo je to što su hrvatski zvaničnici pozvali srpskog člana Predsedništva BiH Dodika da poseti Zagreb.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.09.2020.

20:20

SDA je ocenila da su time pogoršani odnosi Hrvatske i BiH, ali i dodatno narušeni međunacionalni odnosi u samoj BiH.

Predsednik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović rekao je novinarima u Sarajevu da mu i dalje nije jasno šta je bio razlog da hrvatski predsednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković pozovu Dodika, a zaobiđu druga dva člana Predsedništva BiH, posebno predsedavajućeg Šefika Džaferovića.

"Ta nas je odluka doista iznenadila. Ne vidimo svrhu da se na taj način podupire politika koju utelovljuje Dodik", rekao je Izetbegović nakon sednice predsedništva SDA, prenosi Hina.

On je dodao da su članovi rukovodstva SDA zaključili da ovakvi postupci nisu dobri ni za Hrvatsku ni za BiH, ali ni za odnose Hrvata i Bošnjaka u samoj BiH.

Izetbegović je istakao da u ovakvim okolnostima nema smisla nastaviti pregovore s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH o izmenama izbornog zakona.

Kako je naveo, o tome se neće razgovarati sve dok najveća hrvatska stranka ne odustane od zahteva koje je opisao kao ucenu.

To se, kako navodi Hina, konkretno odnosi na odbijanje HDZ BiH da dopusti imenovanje nove vlade Federacije BiH sve dok se ne izmene postojeća izborna pravila.

SDA takođe želi da spreči situaciju u kojoj predsednik Federacije BiH može da blokira izbor sudija entitetskog Ustavnog suda, kao što je sada slučaj.

"Dok se to dvoje ne reši, ne može biti pregovora jer ne pristajemo na ucene", poručio je Izetbegović.

On je dodao da će SDA, kada i ako pregovori s HDZ-om budu nastavljeni, insistirati na uvođenju mehanizama koji će "zauvek sprečiti" mogućnost sličnih blokada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: