"Odlazak stranih sudija dobrobit za BiH"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je jedan od značajnih defekata BiH i činjenica da postoje strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.09.2020.

18:48

EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

On je istakao da mu je drago da čuje što više glasova koji se tome opiru.

Dodik je, komentarišući Predlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH prestankom mandata stranim sudijama, koji je u Evropski parlament uputila francuska poslanica Žili Lešante, rekao da je to pitanje trebalo da bude rešeno pet godina nakon Dejtona, ali je ostalo 25 godina zbog, kako je naveo, nasilja koje je vršila međunarodna zajednica.

"Toga je svesna i EU. Od 14 preporuka za eventualni status kandidata BiH napisali su da treba rešiti pitanje stranih sudija. Ali ono što oni operativno rade, to ostavljaju za kraj koji može da bude možda nikada ili za 10 godina. To je prioritetno pitanje što se tiče nas, a koliko znam i Hrvata", istakao je Dodik, prenosi RTRS.

On je rekao da se to pitanje ignoriše u BiH sa namerom da se takav sastav Ustavnog suda iskoristi u spekulativne namere i da se putem Ustavnog suda, koji nigde na svetu nema tu mogućnost i pravo, kreiraju i pišu nova ustavna rešenja.

"Zato nam je drago da čujemo što više glasova koji se tome opiru, pa i ovaj u Evropskom parlamentu. Zahvalan sam parlamentarcima koji su to pokrenuli", rekao je Dodik.

On je dodao da veruje da evropska svest mora jednom da prihvati racionalnost.

"Nemoguće je da samo u BiH postoje tri strane sudije koje zajedno sa dva muslimana čine većinu i preglasavaju dva konstitutivna naroda u nastojanju da ih kazne ili primoraju na nemoguće ustavne aranžmane i nemogući život na ovim prostorima", istakao je Dodik.

On je ocenio da je odlazak stranih sudija dobrobit za BiH i da to ne shvataju Bošnjaci, ali da će jednog dana morati to da razumeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: