Migranti u novom kampu, 77 njih zaraženo

Grčka policija preselila je danas 3.000 migranata na ostrvu Lezbos u novi privremeni šatorski kamp.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

14:45

Migranti u novom kampu, 77 njih zaraženo
Foto: EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU

Premeštanje je usledilo nakon što je na ostrvu Lezbos pre više od nedelju dana u požaru uništen najveći migrantski kamp u zemlji "Morija".

Policijska operacija pokrenuta je rano jutros i u njoj je učestvovalo 70 žena oficira, preneo je Rojters.

Operacija je trebalo da migrantima pruži utočište, hranu i zaštiti zdravlje, izjavio je novinarima vladin portparol Stelios Pecas.

Do ranog popodneva u šatorskom kampu "Kara Tepe" smestilo se 3.000 migranata, a njih 77 je pozitivno na koronavirus, rekao je vladin zvaničnik.

Prema Pecasovim rečima, samo je pitanje dana kada će migranti u potpunosti biti premešteni.

Požar je uništio kamp "Moriju" na Lezbosu, usled čega je više od 12.000 ljudi noći provodilo na otvorenom, praveći improvizovana skloništa od ćebadi, trske i kartona.

Novi kamp, koji čine veliki porodični šatori, sinoć je dostigao kapacitet od oko 8.000 mesta.

Šestoro Avganistanaca, uključujući dva maloletnika, uhapšeni su zbog sumnji da su prošle sedmice podmetnuli požare u kampu "Morija", pošto je u tom objektu uveden karantin zbog pojavljivanja slučajeva koronavirusa.

Zvanično, smeštajni kapacitet tog prenaseljenog kampa iznosio je nešto iznad 2.700 mesta, ali je broj stanovnika premašivao 12.500.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: