I Evropski parlament protiv Lukašenka

Evropski parlament podržava uvođenje sankcija protiv beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, piše u tekstu odgovarajuće rezolucije nakon plenarne sednice EP.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

13:37

I Evropski parlament protiv Lukašenka
Foto: EPA/Toms Kalnins

Takođe, Evropski parlament ne priznaje Lukašenka za legitimnog predsednika Belorusije.

"Ističemo da Evropski parlament u skladu sa stavom Evropskog saveta, odbacuje rezultate takozvanih predsedničkih izbora u Belorusiji održanih 9. avgusta, s obzirom na to da su održani sa nedopustivim kršenjem svih međunarodno priznatih normi, i ne priznaje Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije", navodi se u dokumentu.

Oni smatraju da Lukašenko nema mandat da potpisuje nikakve sporazume, između ostalog ni sa Rusijom.

Evropski poslanici smatraju opozicioni Koordinacioni savet Belorusije "privremenim predstavnicima naroda" i podržavaju održavanje novih izbora.

U tekstu se traži uvođenje sankcija Lukašenku i jednom broju beloruskih državljana.

Pored toga, traži se da se povuče odluka o održavanju Svetskog prvenstva u hokeju u Belorusiji naredne godine.

EP je pozvao se blokira davanje kredita Minsku iz Evropske investicione banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj i započne velika finansijska podrška opozicije.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova.

Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: