Predsedništvo BiH o priznavanju tzv. Kosova: To je realnost VIDEO

Predsedavajući Predsedništvu BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su da BiH prizna Kosovo, a Milorad Dodik bio je protiv.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

09:22

Predsedništvo BiH o priznavanju tzv. Kosova: To je realnost VIDEO
Ilustracija: Depositphotos/ boldg

To je potvrdio Komšić koji se obratio medijima nakon današnje redovne sednice Predsedništva BiH.

"Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo", kazao je Komšić.

Sada se očekuje da Dodik povuče pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputi u NSRS, gde je već izvesno da će dobiti podršku.

Kada je u pitanju druga vanredna sednica na kojoj se glasalo o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalei, Dodik je očekivano kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

"Nismo to podržali naravno jer bi to bilo između ostalog protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premještanjem ambasade BiH prekršila tu istu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama", kazao je Komšić.

Komšić je kazao da se Dodik pozvao na sporazum u Vašingtonu i uplitao ono što su Aleksandar Vučić i Abdulah Hoti dogovorili i da shodno tome bude dosledan i u pogledu Kosova.

"Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Bježati od toga šta će Dodik reći mi je malo politika noja koji gura glavu u pjesak pred opasnosti", rekao je Komšić dodavši da svako ko se plaši odluka poput priznanja Kosova ne treba da sedi u Predsedništvu BiH.

Kada je u pitanju "Mali Šengen" Predsedništvo je podržalo odluku, ali da se dobro ispita kako je ta saradnja zamišljena.

Naloženo je da Veće ministara analizira i izvesti Predsjedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH, kako korespondira s drugim inicijativama u regiji i slično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: