Predsedništvo BiH o priznavanju tzv. Kosova: To je realnost VIDEO

Priština -- Predsedavajući Predsedništvu BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su da BiH prizna Kosovo, a Milorad Dodik bio je protiv.

Izvor: B92, Tanjug, klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ boldg
Ilustracija: Depositphotos/ boldg

Pročitajte još:

"Predali smo Kosovo Srbiji"


"Ako su za nezavisno Kosovo, ja sam za nezavisnu Srpsku"

To je potvrdio Komšić koji se obratio medijima nakon današnje redovne sednice Predsedništva BiH.

"Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo", kazao je Komšić.

Sada se očekuje da Dodik povuče pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputi u NSRS, gde je već izvesno da će dobiti podršku.

Kada je u pitanju druga vanredna sednica na kojoj se glasalo o premeštanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalei, Dodik je očekivano kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

"Nismo to podržali naravno jer bi to bilo između ostalog protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premještanjem ambasade BiH prekršila tu istu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama", kazao je Komšić.

Komšić je kazao da se Dodik pozvao na sporazum u Vašingtonu i uplitao ono što su Aleksandar Vučić i Abdulah Hoti dogovorili i da shodno tome bude dosledan i u pogledu Kosova.

"Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Bježati od toga šta će Dodik reći mi je malo politika noja koji gura glavu u pjesak pred opasnosti", rekao je Komšić dodavši da svako ko se plaši odluka poput priznanja Kosova ne treba da sedi u Predsedništvu BiH.

Kada je u pitanju "Mali Šengen" Predsedništvo je podržalo odluku, ali da se dobro ispita kako je ta saradnja zamišljena.

Naloženo je da Veće ministara analizira i izvesti Predsjedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH, kako korespondira s drugim inicijativama u regiji i slično.

strana 1 od 101 idi na stranu