Četiri sata iza zatvorenih vrata o novoj vlasti u Crnoj Gori

Podgorica -- Pregovori predstavnika tri koalicije o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori počeli su u sredu uveče, trajali su četiri sata, pišu podgoričke Vijesti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Deposit/Natanaelginting
Foto: Deposit/Natanaelginting

Ali, kako pišu Vijesti, nije otvorena priča o celom paketu.

Pozivajući se na informacije iz više izvora, podgorički dnevnik piše da na osnovu izbornog rezultata premijersko mesto treba da pripadne koaliciji "Za budućnost Crne Gore", dok će druga po jačini koalicija - "Mir je naša nacija", verovatno preuzeti mesto šefa parlamenta.

U pregovaračkom timu koalicije "Za budućnost Crne Gore" su nosilac liste Zdravko Krivokapić, funkcioneri Demokratskog fronta Predrag Bulatović, Slaven Radunović i Branko Radulović, zatim Dragan Ivanović funkcioner Socijalisticke narodne partije i profesor Vladimir Božžović iz Matice srpske.

Koaliciju “Crno na belo” predstavljali su funkcioneri GP URA Dritan Abazović, Zoran Mikić, Filip Adžžić, a koaliciju “Mir je našša nacija” Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate) i Miodrag Lekić (Demos).

Prema izvorima podgoričkog dnevnika, sastanak je trajao oko četiri sata, bio je načelan i uvodan.

Razgovoralo se, kažu, o tome kakve su obaveze i odgovornosti pred novom vlašću, na koji način je najbolje doći do reššenja, o dinamici rada, te programu buduće vlade čiji su temelji sazdžani u sporazumu koji su lideri tri koalicije ranije potpisali.

Dritan Abazović sinoć za Televiziju Crne Gore rekao kako je važno da nova vlada dobije međunarodnu podršku i da ne bude nikakve opstrukcije, kao i prilikom potvrde izbornih rezultata.

Najviše mandata Demokratskom frontu

Inače, konstitutivna sednica crnogorskog parlamenta biće održana 23. septembra, a novu parlamentarnu većinu će, prema najavama, činiti tri koalicije.

Kako piše podgorička Pobeda, tri koalicije imaju 41 mandant od 81 poslanika, koliko ima podgorički parlament.

Iako tri koalicije okupljaju 16 političkih partija, poslanička mesta će, prema pisanju podgoričkog dnevnika, zauzeti predstavnici 11 stranaka iz sve tri koalicije.

Najveći broj mandata pripao je Demokratskom frontu –18, od kojih Novoj srpskoj demokratiji Andrije Mandića osam, a Demokratskoj narodnoj partiji i Pokretu za promene, Milana Kneževića, odnosno Nebojše Medojevića - po pet.

Isti broj poslaničih mesta –- pet je pripao i Socijalističkoj narodnoj partiji Vladimira Jokovića.

Koalicija "Mir je naša nacija" osvojila je na izborima 10 mandata od kojoih će Demokratama Alekse Bečića pripasti devet, a Demosu Miodraga Lekića jedno poslaničko mesto.

Iz koalicije Crno na belo URA Dritana Abazovića će imati tri poslanika, a grupa građana Civis jedan.

strana 1 od 225 idi na stranu