"Spominjala se zabrana ulaska Dodika u EU, njegov cilj je velika Srbija. Sad, nek objasne..."

Poslanik hrvatskog Sabora Zlatko Hasanbegović prokomentarisao je posetu Milorada Dodika Zagrebu, rekavši da nikome nije jasna svrha njegovog dolaska.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 17.09.2020.

08:49

Ale_Mi/depostphotos

Prema njegovim rečima, to je jasno samo predsedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću.

Hasanbegović je podsetio hrvatsku javnost da je srpski član Predsedništva BiH pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, gde mu je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina, preneo je portal Klix.ba.

"U februaru ove godine Visoki predstavnik u BiH je izvestio javnost da Evropska unija razmatra i mogućnost zabrane ulaska Milorada Dodika na području Evropske unije. Ako je to istina, mogu tek primetiti da koristi prilikuu da nakon uvođenja tih sankcija poseti najbližu članicu EU Bosni i Hercegovini", kaže Hasanbegović.

On je kazao i kako je vlada u proteklom mandatu na čijem je čelu Andrej Plenković bila prva i poslednja vlada na svetu koja je sa entitetom RS, na čijem je čelu tada bio Milorad Dodik, potpisala međunarodni ugovor.

"Ponavljam, prva i poslednja vlada na svetu", naglasio je.

Hasanbegović smatra i da je više od simbolike Dodikova poseta samo dan nakon obeležavanje novog srpskog praznika u Beogradu i Banjaluci koji je opisan kao dan srpskog nacionalnog ujedinjenja i srpske zastave.

"Jasno je rekao da je cilj njegove politike državno ujedinjenje entiteta RS i Srbije što prevedeno na geopolitički jezik znači stvaranje velike Srbije pred vratima grada Zagreba. Siguran sam da će Milanović i Plenković podeliti misli s Dodikom i na koji način, u kojim fazama, misli oživeti tu iluziju o ujedinjenju entiteta RS i Srbije te mu izneti hrvatske poglede na taj plan, koji je nulti izvor svih problema od 1990. do danas", poručio je.

Dodik jeu Zagrebu boravio juče, a svi mediji u BiH preneli su reakcije najviših zvaničnika Bosne i Hercegovine o toj poseti koja je digla dosta prašine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: