Šef ruske tajne službe optužuje SAD za proteste u Belorusiji

Šef ruske obaveštajne službe optužio je danas SAD za podsticanje masovnih demonstracija protiv beloruskog predsednika koje su ušle u šestu nedelju.

Izvor: B92

Sreda, 16.09.2020.

18:07

Šef ruske tajne službe optužuje SAD za proteste u Belorusiji
EPA/STRINGER

Demonstranti u Belorusiji traže ostavku Aleksandra Lukašenka, smatrajući da je njegov reizbor namešten i zahtevajući kraj njegove 26-godišnje vladavine.

Sjedinjene Države i Evropska unija kritikovale su izbore kao neslobodne i nepoštene i pozvale Lukašenka da započne razgovore sa opozicijom, što je on odbio.

Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe izjavio je danas za ruske novinske agencije da su SAD finansirale belorusku opoziciju i podstakle proteste.

On je rekao da je to zapravo slabo prikriveni pokušaj da se izvede još jedna "obojena revolucija" i "i antiustavni puč čiji ciljevi i zadaci nemaju ništa zajedničko sa interesima gradjana Belorusije".

Nariškin je dodao da prema informacijama kojima raspolaže služba "SAD igraju ključnu ulogu u trenutnom razvoju dogadjaja u Belorusiji" i da su izdvojile desetine miliona dolara za finansiranje beloruskih opozicionih grupa.

Pritisak Zapada primorao je Lukašenka da nastavi sa učvršivanjem veza sa Rusijom, svojim glavnim sponzorom i saveznikom. Susedne države imaju sporazum o uniji i održavaju jake političke, ekonomske i vojne veze.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je u ponedeljak novi kredit za Belorusiju od 1,5 milijardi dolara kada je ugostio Lukašenka u crnomorskom letovalištu Sočiju. Beloruska opozicija osudila je Moskvu jer je beloruskom moćniku ponudila finansijski spas, upozoravajući da će to narušitii buduće veze medju zemljama.

Putinov portparol Dmitrij Peskov potvrdio je danas da je za Moskvu Lukašenko legitimno izabrani lider Belorusije.

Upitan o stavu Kremlja o predlogu bivše kandidatkinje za predsednika, Svetlane Tihanovske da je opozicija spremna da pruži "bezbednosne garancije" Lukašenku ukoliko odstupi s vlasti mirnim putem, Peskov je odgovorio da lideru Belorusije ne trebaju takve garancije.

"Lukašenko je legitimni predsednik Belorusije", rekao je Peskov tokom video konferencije za novinare. "Mislim da mu nisu potrebne nikakve bezbednosne garancije u svojoj zemlji."

Nariškin je optužio SAD da su uzele Tihanovsku, koja se pod pritiskom vlasti sklonila u Litvaniju posle izbora, i druge beloruske opozicione aktiviste pod svojim "bliskim pokroviteljstvom" kako bi ih promovisale kao buduće lidere zemlje.

U pokušaju da obezbedi podršku Moskve, Lukašenko se uključio u sličnu retoriku, optužujući Zapad da podstiče proteste u pokušaju da izoluje Rusiju.

Tokom sastanka u Sočiju sa Putinom, on je predložio Rusiji više zajedničkih vojnih vežbi kako bi se suprotstavio, kako tvrdi, neprijateljskim planovima NATO-a.

Ruski padobranci rasporedili su se ove nedelje u Belorusiju radi vežbe koja će trajati do 25. septembra u blizini Bresta, na granici s Poljskom.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu doputovao je danas u Belorusiju na razgovore o produbljavanju vojne saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: