Hapšenja zbog prikaza Adolfa Hitlera, izbeglica u gasnoj komori...

Berlin -- Vlasti u zapadnoj Nemačkoj suspendovale su s dužnosti 29 policajaca, kaže ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Severna Rajna-Vestfalija Herbert Rojl.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Kelpfish
Foto: Depositphotos/Kelpfish

Po rečima Rojla, oni se sumnjiče da su širili krajnje desničarsku propagandu na grupama na Votsapu, od kojih su najmanje dve bile aktivne nekoliko godina,

Istražitelji su pretresli 34 lokacije, uključujući policijske stanice i privatne stanove u industrijskoj oblasti Rur, rekao je Rojl, ocenivši da je deljeni materijal uključivao je "najgnusniju i najodvratniju neonacističku, resističku i antiizbegličku agitaciju".

Među uvredljivim slikama našli su se prikazi Adolfa Hitlera i svastika, fiktivni prikazi izbeglica u gasnoj komori u koncentracionom logoru i ismevanje Afroamerikanaca, koji su bili meta oružanih napada, dodao je Rojl, istakavši da je ostao bez teksta kada je video materijal.

On je dodao da je materijal razmenjivan u najmanje pet grupa na Votsapu, koje u u potpunosti ili velikoj meri koristili policajci, prenosi AP.

Jedna od tih grupa je formirana 2012. godine, a jedna, koja je imala najviše slika, 2015. godine.

Poslednje poruke razmenjene su 27. avgusta.

Ovim slučajem stavlja se u centar pažnje neonacistička ideologija u nemačkim snagama bezbednosti - pitanje koje su visoko pozicionirani bezbednosni zvaničnici ranije umanjivali, iako su upozoreni na sve veću pretnju od krajnje desničarskog nasilja proteklih godina.

strana 1 od 547 idi na stranu