Haos na granici; Više od hiljadu ljudi čeka danima, preti humanitarna katastrofa, stigla i garda FOTO

Više od hiljadu jevrejskih hodočasnika blokirano je na granici između Belorusije i Ukrajine zbog restrikcija usled pandemije, a dolazi ih još.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, File/Ilustracija
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, File/Ilustracija

Hasidski Jevreji, uglavnom iz Izraela, i iz Francuske, Velike Britanije i SAD žele na hodočašće u Umanu, u Ukrajini, očekivali su da mogu da prođu iako je granica između Belorusije i Ukrajine zatvorena zbog pandemije.

Neki su blokirani više od nedelju dana u lošim uslovima i strahuje se da može nastati humanitarna kriza. Beloruski crveni krst navodi da hodočasnici nemaju dovoljno sredstava za svoje osnovne potrebe.

Na snimcima se vide grupe odraslih i dece kako noću sede ili leže na zemlji, ili kako pevaju ispred kordona ukrajinske interventne policije.

Novinari agencije Frans pres su na ukrajinskoj granici videli veliki broj policajaca, nacionalne garde i osoblja hitne pomoći.

"Poštujem vašu tradiciju, ali ove godine ne možete da idete u Uman. Spreman sam to da ponovim hiljadu puta ako treba", rekao je prošle noći šef ukrajinskih graničara Sergi Deinko.

Po graničnoj policiji Belorusije, najmanje 1.064 državljanina Izraela su prešla njenu granicu od ponedeljka, među kojima 242 deteta, ali ne mogu dalje.

"Belorusija je uložila maksimalni napor da im da hranu i grejalice", navodi se u saopštenju granične policije.

Sa ukrajinske strane granična policija takođe je procenila da je na "ničijoj zemlji" oko 1.000 hodočasnika, ali kaže da je stanje "pod kontrolom". U utorak ih je bilo oko 700.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko koji je u napetim odnosima sa Ukrajinom optužujući je da je podstakla političku krizu u njegovoj zemlji, zatražio je od svoje vlade da pregovara sa Kijevom o otvaranju "humanitarnog koridora" za hodočasnike do Umana.

Portparol beloruske granične policije rekao je da nove grupe hodočasnika svakog sata stižu na granicu, prenosi nacionalna agencija Belta.

Svake godine u vreme Jevrejske nove godine, desetine hiljada hodočasnika odlaze u Uman, u centru Ukrajine, na grob Rabina Nahmana iz Breslava (1772-1810), osnivača ultraortodoksnog breslavskog hasidizma. Ove godine hodočašće je predviđeno od 18. do 28. septembra.

Ukrajinske i izraelske vlasti pozvale su hasidske Jevreje da ove godine odustanu od hodočašća zbog pandemije, tim pre što je Ukrajina krajem avgusta zabranila ulaz stranaca na svoju teritoriju zbog ponovnog porasta zaraze.

Izrael je od nedelje ponovo uveo mere izolacije.

Situacija u Umanu, gradu od 80.000 stanovnika, već je bila teška i pre ovog priliva. Prošle nedelje dva hodočasnika su proterana zato što su srušila ograde kod groba rabina Nahmana, postavljene radi obezbeđivanja distanciranja zbog kovida 19.

Policija kaže da su tu ipak hiljade hodočasnika uprkos restrikcijama. Vlasti mere temperaturu onima koji idu do groba, a na panoima su pozivi da se koriste maske.

strana 1 od 548 idi na stranu