Da li je EU ostavila Grčku na cedilu? Micotakis "prebacuje lopticu"

Brisel -- Grčka vlada pozvala EU da zajednički upravljaju novim izbegličkim kampovima na ostrvima na istoku zemlje, u sklopu revizije migracione politike EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris
Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis je ovaj predlog izneo na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji je održan u Atini.

On je rekao da mora da postoji zajednička odgovornost i to ne samo kada je reč o izgradnji kampova, nego i njihovom upravljanju.

Mišel, koji je nakon sastanka sa grčkim premijerom posetio Lezbos, nije direktno prokomentarisao ovu izjavu Micotakisa, ali je rekao da je EU odlučna da pokaže veću solidarnost sa Grčkom, prenosi Asošijeted pres.

Grčke vlasti trenutno rade na premeštaju migranata iz kampa Morija na Lezbosu, koji je izgoreo u požarima. Danas je uhapšeno šest migranata za koje se sumnja da su podmetnuli požare.

Migranti odbijaju da budu premešteni u novi kamp Kapa Tere i zahtevaju da im grčke vlasti dozvole da napuste ostrvo. Mnogi od njih spavaju u šatorima na putu, izvan kampa.

Nemačka je danas potvrdila da će prihvatiti 1.553 tražioca azila, odnosno 408 porodica sa decom. Nemački vicekancelar Olaf Šolc rekao je da je potrebno da se održe razgovori o "sveopštem evropskom rešenju" za migracije.

strana 1 od 577 idi na stranu