UNS: Kosovska policija izbacila novinare, traži se istraga

Beograd -- Udruženje novinara Srbije i UNS na Kosovu zahtevaju od kosovskih institucija da pokrenu istragu i kazne nezakonito i diskriminatorno ponašanje kosovske policije

Izvor: Beta
Podeli
Yarr65/Depositphotos
Yarr65/Depositphotos

Policija je juče, kako se navodi, novinarskim ekipama zabranila da izveštavaju o skrnavljenju crkve u Babinom Mostu kod Obilića.

Povodom informacije da je Crkva pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića provaljena i opljačkana, novinarske ekipe krenule su na mesto događaja. Na mestu skrnavljenja crkve i u njenom dvorištu zatekli su sveštenika, lokalne srpske predstavnike i pripadnike Kosovske policije.

"Policajci koji su bili u dvorištu crkve izbacivali su novinarske ekipe koje su dolazile tokom višesatne istrage koja je sprovođena unutar crkve i oko nje, uz obrazloženje da ih je zabranjeno snimati. Prvo je izbačena ekipa 'Glasa Amerike' i RTV KiM, a onda i ostale redakcije i dopisnici", saopštio je UNS.

UNS navodi da su policajci vikali na novinare i izbacivali ih iz crkvenog kompleksa, "iako nigde nije bilo obeležja kojim je trebalo da bude obezbedjeno mesto provale i pljačke".

UNS i UNS na Kosovu ističu da su pripadnici Kosovske policije grubo prekršili zakon, diskriminišući novinare i medijske radnike i izražavaju bojazan da policija jučerašnjim ponašanjem i odnosom prema novinarima prikriva ili prećutkuje informacije o ovom dogadjaju.

Udruženje novinara poziva OEBS, EULEKS, Policijski inspektorat Kosova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova da pokrenu istragu zbog nezakonitog i diskriminatornog ponašanja Kosovske policije i obaveste javnost o rezultatima.

strana 1 od 104 idi na stranu