Hrvatska na 10. mestu po smrtnosti u EU

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, izjavio je večeras da je Hrvatska po smrtnosti od koronavirusa 10. među zemljama Europske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Francois Nel
Getty Images/Francois Nel

On je najavio za kraj sedmice odluku o skraćivanju s 14 na 10 dana izolacije zaraženih.

"Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milion stanovnika. Mi smo 10 po redu od zemalja EU, negde smo na sredini EU po tome", rekao je Capak u Dnevniku Nove TV govoreći o smrtnosti od Kovida-19.

Potvrdio je da je odlučeno da će se skratiti izolacija zaraženih na 10 dana, dok bi samoizolacija njihovih kontakata ostala i dalje 14 dana. Očekuje da će krajem sedmice o tome biti donesen dokument.

"Najverojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bismo skraćivali. Ona bi ostala 14 dana", rekao je Capak.

Komentarisao je i broj novozaraženih zadnjih dana ocenivši da postoji jedan blagi trend pada broja obolelih, prenosi Hina.

"Poboljšava se situacija. Desetak dana smo imali plato i sada imamo lagani trend pada. Dakle, postoji jedan blagi trend pada broja obolelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mera", ističe.

Upitan smatra li i dalje da će krajem septembra broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se "situacija poboljšava".

Oni koji su koronu već preboleli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri meseca nakon bolesti, rekao je Capak.

strana 1 od 231 idi na stranu