Slovenija: Rast broja slučajeva, bolnice šire kapacitete

Slovenačke bolnice morale su brzo da povećaju kapacitet za prijem pacijenata sa koronavirusom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ vilevi
Foto: Depositphotos/ vilevi

Zato što se broj hospitalizovanih sa kovid-19 za manje od nedelju dana više nego udvostručio na 61, od kojih je 11 na intenzivnoj nezi.

Pacijenti sa kovid-19 trenutno se leče u univerzitetskim medicinskim centrima u Ljubljani i Mariboru, kao i na Klinici za respiratorne i alergijske bolesti Golnik, javlja slovenačka agencija STA.

Očekuje se da će bolnica u Celju početi s prijemom pacijenata u četvrtak, pružajući dva kreveta za intenzivnu negu, pet kreveta za one sa blagim simptomima i 19 kreveta u "sivoj zoni" za pacijente kod koji još uvek nije potvrđena infekcija.

Ukupan broj hospitalizacija i dalje je znatno ispod broja od od preko 100 zabeleženih krajem marta i početkom aprila, ali s obzirom na nagli porast novih slučajeva - juče je potvrđeno rekordnih 123 - očekuje se da će i broj pacijenata u bolnicama skočiti.

I dok je tokom leta većina novih slučajeva bila kod mlađe populacije, stariji ljudi počinju da čine sve veći udeo u ukupnom broju zaraženih.

Trenutna situacija je, međutim, drugačija nego što je bila tokom prvog talasa epidemije, jer su mnogi trenutno u bolnici asimptomatski pacijenti koji su privremeno premešteni u bolnicu iz staračkih domova da bi se tim institucijama olakšao rad.

strana 1 od 237 idi na stranu