Klix: Dodik ide po podršku onoga što je odneo Beogradu; Dnevnik: Šamar

Sarajevo -- Za danasnajavljena poseta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu podigla je veliku prašinu među bošnjačkim i hrvatskim predstavnicima vlasti.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Sarajevski portal Klix piše da će lider SNSD-a od predsednika i premijera Hrvatske tražiti podršku za, kako kažu, svoj "famozni dokument", kao što je to tražio i od Beograda.

Ocenjujući da je reč o navodno "iznenadnoj poseti" Dodika Zagrebu, portal piše da sve to treba posmatrati kroz "famozni dokument" koji je prošlog meseca navnodno uzburkao političku scenu regiona.

Tada je, dodaje portal, lider SNSD-a izjavio da je dokument iz Banjaluke otišao u Beograd, ali i Zagreb, odakle će tražiti podršku za svoje ideje.

Dokument je, podsećaju, sažetak zaključaka Narodne skupštine RS-a i entitetske vlade o "antidejtonskom ponašanju visokog predstavnika, medunarodne zajednice i Ustavnog suda BiH".

Klix tvrdi da će Dodik u Zagrebu zasigurno, kako navode, "potencirati Čovićevu matricu o ugroženosti Hrvata kao najmalobronijeg naroda u BiH i potrebi za politicki legitimnim predstavnicima, a zauzvrat bi mogao tražiti podršku za svoj "dokument".

Na današnju Dodikovu posetu Zagrebu već su burno reagovala preostala dva člana Predsedništva, bošnjački Šafik Džaferović i Željko Komšić, koji zastupa Hrvate, a u to telo je izabran bošnjačkim glasovima.

Dnevnik: Šamar

Sarajevski portal Dnevnik piše da je u pitanju "diplomatski šamar bosnjačkoj politici" i da je Dodikova poseta Zagrebu "trijumf hrvatsko-srpskog pomirenja".

Portal piše da posetom Zagrebu, i odvojenim prijemom kod predsednika i premijera Hrvatske, Milorad Dodik postiže politički uspeh kakav, kako navode, ne beleži ni jedan srpski lider u bližoj, a ni daljoj istoriji srpsko-hrvatskih odnosa.

"Hronično nezainteresovanoj i neinformisanoj hrvatskoj javnosti Dodikova poseta Zagrebu će možda biti čudna, ali za one koji poznaju BiH političke prilike, ta poseta je logičan vrhunac dobrih odnosa Milorada Dodika sa praktično svim hrvatskim političarima, kako u BiH tako i u Hrvatskoj", piše portal Dnevnik.

Navode da pre sveg, Dodik u Hrvatsku dolazi u funkciji predstavnika Hrvata u Predsedništvu BiH.

"Ovo je svakako diplomatska šamarčina za Željka Komšića, člana ''iz reda hrvatskog naroda'' (koji je u to telo izabran bošnjačkim glasovima) i Šefika Džaferovića kao predsedavajuceg", navodi portal.

Ističu da je upravo Dodik blokirao Komšićevu tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta, i pri tom ubrzao izgradnju vrlo važnog mosta kod Gradiške koja će skratiti put izmedu Banjaluke i Zagreba na skoro sat vremena vožnje.

Dodik, ističu, u funkciji srpskog lidera i predstavnika BH Hrvata u Predsedništvu BiH ustvari potvrđuje koliko je srpska politika u BiH napredna.

"Pritom, Dodik dolazak potvrđuje i otvorenost Hrvatske da ostvari realan uticaj na Bosnu i Hercegovinu, posebno u vidu zaštite Hrvata", navodi portal.

Nema dileme, dodaju, da je ovaj sastanak dogovorio jedini čovek koji ima dobre osobne odnose sa Milanovićem, Plenkovićem i Dodikom – Dragan Čović.

Sastanak je sigurno, ističu, upriličen i u znak zahvalnosti Dodiku za sve ono što je učinio na zaštititi hrvatske konstitutivnosti u BiH.

"Dodiku je poseta Zagrebu najveći diplomatski uspeh nakon sastanaka kod Putina. Naravno, poseta je i ''prst u oko'' bošnjackoj politici koja se cvrsto drži politike komšićizma – nametanja politickih predstavnika Hrvatima", navodi ovaj medij.

Podsećaju da najmanje deset godina ni jedan hrvatski premijer se nije bilateralno sastao s nekim bošnjackim političarem, a da se sastane i premijer i predsednik Hrvatske samo s bošnjačkim članom predsedništva još nije zabeleženo još od vremena kada je Franjo Tuđman dao lentu Aliji Izetbegovicu.

"Koliko je poseta ustvari pun pogodak pokazuje preteca izjava Šefika Džaferovica koji je najavio ''posledice''“, piše portal, uz opasku da je njega, kao i uvek, pratio Komšić koji je izjavio da se „nikada neće ostvariti sporazum iz Karađordeva!“

"Eto tako on vidi sastanak u Zagrebu", konstatuje portal i dodaje da izlivi ogorčenja i nemoći potvrđuju do koje mere je poseta Dodika Zagrebu otrežnjujuća za bošnjacku elitu.

strana 1 od 231 idi na stranu