Kolaps sistema u Crnoj Gori

Nikšić -- U nikšićkoj Opštoj bolnici, koja je kovid-centar za severozapadni deo Crne Gore, popunjeni su svi kapaciteti, saopšteno je sinoć.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
EPA-EFE Oliver Hoslet
EPA-EFE Oliver Hoslet

U Crnoj Gori svakodnevno drastično raste broj zaraženih od koronavirusa tako da je u utorak registrovan još 161 slučaj, a preminule su dve osobe.

U bolnici za plućne bolesti u Brezoviku kod Nikšića otvorena je nova zona tako da je nastavljen prijem pacijenata obolelih od kovida.

Doktorka Dušanka Milatović kazala je medijima da su u bolnicu u Brezoviku uputili 16 pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

Nikšićka opšta bolnica je respiratorni centar sa 80 kreveta za severozapadni deo Crne Gore.

Ispred Nikšićke bolnice večeras se okupila rodbina obolelih od kovida, koji čekaju na hospitalizaciju. Neki od njih na hospitalizaciju čekaju od jutra. Tanja Jovanović, ćerka jednog od pacijenata, kazala je medijima da njen otac od jutros čeka na prijem u bolnicu.

Ona je navela da je njenom ocu rečeno da je teži slučaj, da ne može biti upućen u Brezovik i da čekaju na mesto u nikšićkom odeljenju.

Zvaničnici tvrde suprotno

Jutros je stiglo obaveštenje u kom se navodi da su problemi izazvani naglim velikim prilivom pacijenata obolelih od koronavirusa u Nikšićkoj bolnici rešeni.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković i predstavnici Kriznog medicinskog štaba dr Nermin Abdić i dr Hasib Lukač kasno sinoć su obišli medicinske ustanove u Nikšiću i poručili da zdravstveni sistem Crne Gore funkcioniše u punom kapacitetu, ali da građani moraju da poštuju epidemiološke mere i tako smanje širenje virusa.

"Uverili smo se u sjajnu organizaciju Nikšićke bolnice, u stručnost doktora i srednjeg medicinskog kadra i videli smo da su svi pacijenti koji su zahtevali hospitalizaciju i hospitalizovani, i još je ostalo slobodnih mesta", rekao je Eraković.

Istakao je da je zdravstveni sistem Crne Gore sinoć još jednom pokazao da može da funkcioniše na pravi način i da će svaki eventualni budući priliv pacijenata u nikšićku bolnicu biti rasterećen smeštanjem pacijenata u druge zdravstvene ustanove.

"Međutim, ovo je veliko upozorenje i alarm za sve građane Nikšića koji koliko od sutra moraju da promene obrasce ponašanja. Nikšić je u opasnoj situaciji i samo odgovornošću gradana Nikšića možemo izbeći teže posledice“, kazao je dr Eraković nakon sinoćnjeg obilaska bolnice.

Dr Jevto Eraković je saopštio da je Klinički centar Crne Gore odlučio da odmah ustupi jedan mobilni digitalni rendgen aparat Nikšićkoj bolnici kako bi svi pacijenti kojima je potrebno snimanje pluća mogli da budu na vreme tretirani, preneo je portal RTCG.

strana 1 od 213 idi na stranu