"Zapadni Balkan deo Evrope, a ne stanica na 'Putu svile'"

Predsednica Evrospke komisije Ursula fon der Lajen u svom prvom govoru o "Stanju EU" naglasila važnost odnosa i pozvezanost EU i Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.09.2020.

10:52

Tanjug/AP Photo, Francisco Seco

Povrenje je osnova svakog jakog partnerstva, a Evropa će uvek biti spremna da izgradi jaka partnerstva sa najbližim susedima, počev od Zapadnog Balkana, istakla je ona.

"Budućnost celog regiona leži u EU. Mi delomo istu istoriju, istu sudbinu", poručila je fon der Lajen.

Ona je istakla da je Zapadni Balkan deo Evrope, a ne stanica na "Putu svile".

U svom govoru pred Evropskim parlamentom ocenila je da je istorijska odluka EU da se otvore pristupni pregovori sa još dve zemlje iz regiona.

Fon der Lajen najavljuje da će Komisija uskoro predstaviti i ekonomski paket za oporavak Zapadnog Balkana, koji će se fokusirati na regionalne investicione inicijative.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: