Društvene mreže: Novi medij za obraćanje političara VIDEO

Društvene mreže, iako prema definiciji nisu medij, danas sve više utiču na oblikovanje javnog mnjenja.

Izvor: Prva

Sreda, 16.09.2020.

19:58

Društvene mreže: Novi medij za obraćanje političara VIDEO
Screenshot/TV Prva

Objave političara na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu postale su redovan, ali i pouzdan izvor informacija čak i za tradicionalne medije. Proveravali smo mogu li društvene mreže ugroziti štampu, radio i televiziju.

Vašingtonski sporazum, o kome svi politički i geopolitički akteri govore i dve nedelje posle, najavio je specijalni predstavnik američkog predsednika Ričard Grenel još petnaestog juna na Tviteru.

Njegov predsednik Tramp već četiri godine glavne poruke američkim građanima, ali i reakcije na sve političke procese u svetu šalje preko naloga na Tviteru.

Aleksandar Vučić nije hteo da polemiše sa Marijom Zaharovom, koja je neukusno prokomentarisala vašingtonski dogovor, ali svakodnevno na Instagramu i Tviteru šalje saopštenja.

Većina političkih predstavnika sa Kosova takođe glavne poruke šalje preko društvenih mreža. I da ne nabrajamo previše, vidljivo je da su objave političara mrežama potisnule saopštenja.

Svetski trend slanja saopštenja putem društvenih mreža primio se i u Srbiji. Dok je ranije za dobijanje bitnih informacija bilo potrebno poverenje, ekskluziva se danas u nekim slučajevima izjednačava sa objavom na Tviteru ili nekoj drugoj društvenoj mreži.

Izvršni direktor kompanije Gemius Milan Kovačević kaže da su društvene mreže veoma popularne u Srbiji.

"Apsolutno je Fejsbuk na prvom mestu, Instagram je takođe veoma popularan, iza njega Tviter, pa onda sve ostale", kaže on. Ističe da digitalizacija nije zaobišla ni starije građane, ali da se preferencije starih i mladih drastično razlikuju.

"Jako se razlikuju, definitivno omladina traži drugi tip sadržaja, drugačija interesovanja, pažnja im je mnogo kraća. To je uobičajeno u svim zemljama na kugli zemaljskoj. Ono što je dobro je to da stariji ljudi sve više koriste, da su lojalni korisnici", zaključuje on.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: