Nastavlja se suđenje za paljenje ambasade SAD

Beograd -- U Višem sudu u Beogradu sutra treba da se nastavi suđenje petorici policajaca za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Deposit/Suwannar1981.gmail.com
Foto: Deposit/Suwannar1981.gmail.com

Podsećamo da je tada zapaljena ambasada SAD u Beogradu.

Na suđenju bi trebalo da nastavi sa iznošenjem odbrane prvooptuženi Slobodan Vukolić, koji na pocetku suđenja u junu izjasnio da nije kriv.

Potom bi obrane trebalo da iznesu i ostali optuženi.

Vukolić je u to vreme bio načelnik Uprave policije Beograda i rukovodio je štabom koji je osnovan zbog mitinga "Kosovo je Srbija".

On je detaljno opisao situaciju i dešavanja tokom tog dana i večeri, navodeći da nije imao ovlašćenja za upravlja policijom, budući da je imao svoje nadređene.

Pored Vukolića za krivično delo "teško delo protiv opšte sigrunosti", terete se tadašnji načelnik beogradske policije Stevan Bjelić, načelnik Uprave policije MUP-a Srbije Mladen Kuribak, Zoran Rašković - tadašnji načelnik Odeljenja za operacije u komandi Žandarmerije, koji je te noći bio Vukolićev zamenik i tadašnji komandant Žandarmerije u Kraljevu Bojan Marković.

Apelacioni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, početkom 2019. godine pravoznažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića, koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

strana 1 od 213 idi na stranu