Pompeo: SAD uradile ono što je u nacionalnom interesu sukobljenih zemalja

Rat između Izraela i Palestine nije bio najveći problem u tom regionu, već teritorijalne pretenzije Irana, što je predstavljalo i stratešku pretnju za SAD.

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2020.

17:54

Pompeo: SAD uradile ono što je u nacionalnom interesu sukobljenih zemalja
Foto: EPA/Petros Karadjias / POOL

Ovo kaže državni sekretar SAD Majk Pompeo, povodom današnjeg potpisivanja sporazuma između Izraela i UAE u Vašingtonu.

Pompeo je, u onlajn diskusiji sa predsednikom i generalnim direktorom američkog Atlantskog saveta Frederikom Kempom, kojoj je prisustvovao i Tanjug, poručio da su SAD na Bliskom istoku uradile ono što je u nacionalnom interesu tih zemalja, istovremeno poštujući njihov suverenitet.

On je podsetio i da su prošle nedelje i sukobljene strane u Avganistanu sele za pregovarački sto.

"Zahvaljujući liderstvu predsednika Donalda Trampa u poslednje tri godine dostigli smo takve rezultate", naglasio je Pompeo i potvrdio ličnu spremnost da bude deo i nove administracije predsednika Trampa, ukoliko bude ponovo izabran za predsednika na predstojećim izborima.

Na pitanje da prokomentariše kako Iranci gledaju na sporazum između Izraela i UAE, Pompeo kaže da Iran smatra da ovaj sporazum ugrožava njihovu stabilnost, a da to zapravo govori o karakteru vlasti u Iranu.

Kada je reč o kinesko-američkim odnosima, Pompeo naglašava da je potrebno da Amerikanci imaju fundamentalno razumevanje o tome kako se kreiraju radna mesta i ekonomski razvoj u SAD.

Kako je istakao, najvažniji saveznik u odnosima sa Kinom koje Vašington treba da ima, jeste američki narod, te da je suština da Amerikanci razumeju kinesku pretnju i da shvate da se više stotina hiljada radnih mesta u SAD gubi zbog toga.

Kada je reč o 5G mreži, Pompeo je kazao da su potrebne bezbedne kompanije i istakao da veruje da će biti kompanija na zapadu koje će, za razliku od postoječih, pružiti napredniju, a istovremeno bezbedniju tehnologiju.

On je takođe komentarisao pokušaje američkog predsednika za normalizaciju odnosa sa Severnom Korejom i kazao je da su postojale nade za dalji napredak, da Kim Džong Un može da ide u drugom pravcu, te da je još optimista po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: