"Sedeli smo u bolnici kad je stigao poziv iz Kremlja i rekli su da puste pacijenta ... i posao je započeo"

Rat informacijama oko Navaljnog i njegovog trovanja i dalje traje. Mediji objavili oprečne izjave bolničara koje navode na zaključak da je on zaista otrovan.

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 15.09.2020.

10:25

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Sofiyæuk, file)

Naime, kako je preneo hrvatski Jutarnji list, tri bolničara koji su u početku lečili ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kazali su da je test glukoze pokazao da mu je šećer u krvi bio u granicama normale, što znači da nisu videli znakove metaboličkog poremećaja.

To znači da je njihov izveštaji u direktnoj suprotnosti sa dijagnozom koju su postavili i javno objavili doktori Hitne bolnice broj jedan u Omsku, gde je Navaljni najpre odveden nakon što mu je pozlilo u avionu u Sibiru. Naime, lekari te bolnice su javno saopštili da je Navaljni pao u komu zbog metaboličkog poremećaja i da je imao nivo šećera u krvi četiri puta veći od normalnog.

Rojters je objavio svedočenje tri bolničara koji su učestvovali u početnom lečenju Navaljnog, a koji su kazali su da je test glukoze koji je Navaljnom odmah urađen pokazao da mu je šećer u krvi bio u granicama normale, odnosno od tri do pet milimola po litru. "Nije bilo znakova dijabetesa, sve je provereno i isključeno", kazao je jedan od ta tri bolničara i dodao da su pokazatelji bili normalni i da nije bilo problema u metabolizmu ugljenihidrata.

"Trovanje"

I druga dva bolničara, koji su takođe bili prisutni tokom početka lečenja kritičara Kremlja, rekli su Rojtersu da šećer u krvi Navaljnog nije bio abnormalan.

Rojters dalje navodi da je četiri od pet njihovih izvora reklo da su bolničari koji su videli Navaljnog, odmah primetili kliničku sliku trovanja sa simptomima koji uključuju omamljenost, ali ne i bilo kakve znakove metaboličkog poremećaja.

'Bilo je neopisivo. Navaljni je bio omamljen, u stanju zbunjene svesti, nije mogao ništa da objasni', rekao je jedan od izvora koji je znao da su Navaljnog već lečili na aerodromu.

Potom je usledilo saopštenje lekara iz Nemačke, u koju je Navaljni prebačen na insistiranje njegovih saradnika, a u kom se navodi da postoji opravdana sumnja da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok, jer su u njegovoj krvi nađeni tragovi otrova. Tu informaciju, nekoliko dana kasnije, potvrdile su još dve nezavisne laboratorije, van Nemačke.

Upitan o nalazima bolničara, glavni toksikolog hitne bolnice Omsk broj jedan Aleksandar Sabaev sve je osporio. "Ne, to nije istina, ekipa hitne pomoći videla je šećer od 13 mmol po litru. Metabolički parametri mogu se pronaći samo biohemijskom analizom, koja se može obaviti samo u bolnici", rekao je Sabaev koji tvrdi da je Navaljni imao nivo šećera od 13 mmol po litru, što je znatno iznad normalne.

Zatim sledi još jedna nelogičnost. Sabaev je rekao da je Navaljni imao "tendenciju kome" i napomenuo da bolničari nisu primenjivali atropin, lek koji se koristi kada se sumnja na određene vrste trovanja.

Tri izvora Rojtersa kažu da su bolničari videli kliničke znakove trovanja i da su rekli da su mu dali neke neodređene injekcije za lečenje simptoma, ali mu nisu davali atropin na početku, jer nisu sumnjali na takvu vrstu trovanja.

Sabaev je prošlog sedmice kazao da je prvo sumnjao na trovanje zbog onoga što su mu rekli bolničari i saradnici Navaljnog, te je predstavniku ruske opozicije dao malu dozu atropina za lečenje problema sa plućima kad je ovaj bio u bolnici.

Neki medicinski izvori rekli su da je Navaljnom, zbog njegovog kritičnog stanja, time verovatno spasao život.

U svojoj izjavi prošle sedmice, Sabaev je rekao i da se predomislio u vezi sa trovanjem pošto je dobio rezultate laboratorijskih testova koji, kako je rekao, ne pokazuju nikakve znakove toksina.
Tanjug/Kira Yarmysh/Alexei Navalny's press team via AP, File
Ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom pozlilo je 20. avgusta kada se srušio tokom avinskog leta. Pre ukrcavanja popio je šoljicu čaja za koji njegovi saveznici kažu da je bio otrovan.

Bolničari na aerodromu u Omsku primili su poruku pilota aviona putem kontrole, da se u njemu nalazi putnik sa verovatnim trovanjem, a terapiju su temeljili na toj dijagnozi. Rojters nije uspeo doći do pilota ili kontrole zračnog prometa radi komentara.

Bolničari su u prvih 12 minuta nakon sletanja isključili moguću dijabetičku komu i moždani udar, dodali su. "Vodili su se metodom eliminacije, isključili su sve one dijagnoze koje se sada iznose", kazao je jedan od izvora Rojtersa.

Izvor Rojtersa koji je razmatrao proces lečenja Navaljnog u bolnici u Omsku, kazao je da desetak bolničara koji su ga lečili bilo "sigurno da se radi o trovanju, - klinička slika je bila takva".

Regionalno ministarstvo zdravlja, koje nadzire hitnu bolnicu broj jedan, ponovilo je da je Navaljni imao visok nivo šećera u krvi i da mu je dijagnostikovan metabolički poremećaj nakon završetka bolničkih pretraga.

Jedan izvor iz hitne bolnice Omsk broj jedan rekao je Rojtersu da je naredba za puštanje Navaljnog i njegovo prebacivanje avionom u Nemačku došla pravo iz Kremlja, bez ikakvog razloga.

"Sedeli smo u bolnici kad je stigao poziv iz Kremlja i rekli su da puste pacijenta ... i posao je započeo', rekao je izvor. "Svi su odahnuli".

Kremlj je, naravno, odbacio i te, kao i sve ostale informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: