Šta kaže Ustav Crne Gore

Prema Ustavu Crne Gore, konstitutivna sednica parlamenta trebalo bi da bude održana najkasnije do 29. septembra

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.09.2020.

10:27

Šta kaže Ustav Crne Gore
xload/depositphotos

To je 15 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora, a konačne rezultate parlamentarnih izbora Državna izborna komisija je saopštila u ponedeljak.

Konstitutivnu sednicu parlamenta saziva predsednik iz prethodnog mandata.

Od datuma održavanja prve sednice počinje da teče rok od mesec dana u kome predsednik države Milo Đukanović (DPS) treba da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Novu skupštinsku većinu za sada čine tri opozicione koalicije - “Za buducnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”.

Podgoričke Vijesti pišu da do juče njihovi predstavnici nisu počeli razgovore o pozicijama u novoj vlasti.

Televiziji Vijesti je, navodi se, iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” rečeno da sa koalicionim kolegama "intenzivno razgovaraju o predlogu za predsednika Skupštine i da će se do formiranja prlamentarne većine naći najbolje rešenje".

Konstitutivnom sednicom će predsedavati najstariji poslanik novog saziva, a to je u ovom slucaju Miodrag Lekić, iz koalicije “Mir je naša nacija” a pomagaće mu najmladi Maksim Vučinić iz koalicije “Za buducnost Crne Gore”.

Prema Poslovniku o radu parlamenta mogući su i kraći rokovi za sazivanje konstitutivne sednice, pa bi tako ona najranije mogla biti održana 20. septembra.

Nosioci izbornih lista koje su obezbedile parlamentarni status, o datumu održavanja konstitutivne sednice sa odlazećim predsednikom parlamenta Ivanom Brajovićem razgovaraće sutra.

Predsednik Crne Gore predlaže mandatara nakon razgovora sa predstavnicima politickih partija zastupljenih u parlamentu.

Mandatar za sastav vlade iznosi u Skupštini svoj program i predlaže sastav vlade.

O programu mandatara i predlogu za sastav vlade Skupština odlučuje istovremeno.

Nova vlada, kako je ranije rekao nosilac izborne liste “Za buducnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, mogla bi se očekivati do kraja oktobra.

On je naveo da će to biti ekspertska, ili “vlada spasa” i da će se u njoj naći brojni stručnjaci poreklom iz Crne Gore koji su spremni da se vrate iz inostranstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: