Krizni štab: Svi naši građani koji borave u ove tri zemlje da se vrate do petka u 18h, a onda...

Beograd -- Krizni štab doneo odluku da bi svi građani Srbije, koji borave u Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH, trebalo da se vrate u zemlju do petka u 18 h.

Izvor: B92
Podeli
Depositphotos/alexeynovikov
Depositphotos/alexeynovikov

Pročitajte još:

"Pojačan nadzor": Evo šta vas čeka po povratku u Srbiju

"Apelujemo na sve građane da se do kraja ove nedelje vrate u svoju zemlju, jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim za sve koji ulaze u našu zemlju", izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

"Ono što je jako bitno da su sve zemlje u okruženju beležile porast novozaraženih. Crna Gora se nalazi na trećem mestu, na tom spisku su i Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Kod nas je situacija znatno povoljnija. Ovom prilikom apelujemo na sve naše građane koji se nalaze u tim zemljama da se vrate u Srbiju do petka. Od petka u 18 h se uvodi nadzor za sve putnike koji ulaze iz tih zemalja da bi se smanjio rizik. Apelujemo na sve građane da se vrate u svoju zemlju, jer ćemo nakon toga imati drugačiji režim", istakla je dr Kisić Tepavčević.

"Od tada uvodimo nadzor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja", rekla je ona i dodala da će nadzor trajati 10 dana.

Prema njenim rečima, u narednim danima dodatne mere će biti precizirane i saopštene javnosti.

Kazala je i da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenih organizacija, preporuka o 10 dana karantina po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna.

"Neće se raditi o karantinu i samoizolaciji, već o nadzoru koji će podrazumevati određene mere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva", kazala je ona.

Očekivalo se da se na današnjoj sednici donese odluka o tome da li će državljani Srbije, koji su se vratili ili se vraćaju s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju.

Na razmišljanje o takvom koraku Krizni štab se odlučio kada je počeo polako da raste broj novozaraženih koronavirusom u Srbiji.

Kako je prethodno izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, to se povezuje s povratkom ljudi s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde je proteklih nedelja izuzetno nepovoljna epidemiološka situacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 224 idi na stranu