Merkelova: Divim se demonstrantima

Nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je danas oštro Belorusiju, rekavši da se u toj zemlji zalaganje za demokratiju gazi nogama.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2020.

12:59

Merkelova: Divim se demonstrantima
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber, Pool

Ona je rekla da je hrabrost i odlučnost mirnih demonstranata zadivljujuća.

Merkelova se, u nedeljoj video-poruci, osvrnula na Međunarodni dan demokratije, koji se slavi u utorak, i pozvala građane da svakog dana budu svesni koliko je dostignuće demokratija.

"Isplati se demokratiju u Nemačkoj stalno jačati. Čvrsto utemeljenje demokratskig vrednosti je velika sreća za koju nam mnogi u svetu zavide", istakla je kancelarka.

Ona je ocenila da demokratija, nažalost, nije nešto što se podrazumeva širom sveta.

"Autoritarni sistemi mogu, takođe, biti ekonomski uspešni, ali na račun elementarnih osnovnih prava. To nije naš evropski put", istakla je Merkelova.

Takođe je kazala da mnogi ograničenja usled pandemije korona virusa smatraju opterećenje po demokratiju i rekla da razume pojedine kritičare.

Naglasila je da svako u Nemačkoj može da kritikuje odluke vlade i to izrazi na mirnim demonstracijama, podsećajući da je visoka vrednost pravne države.

"Međutim, široko diskutovane mere su delovale i ostaju važne”; podvukla je Merkelova, dodajući da činjenica da velika većina građana mere primenjuje u cilju zaštite slabijih predstavlja izraz zajedništva, na šta je posebno ponosna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: